The Malaysia Post

Menteri Kewangan tidak hadir semasa perbahasan parlimen untuk Belanjawan 2021

Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said memutuskan bahawa Kementerian Kewangan mesti menghantar sekurang-kurangnya seorang wakil untuk hadir semasa perbahasan Rang Undang-Undang Belanjawan 2021.

Azalina berkata sama ada Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz, atau salah seorang daripada dua timbalannya, Datuk Abd Rahim Bakri atau Mohd Shahar Abdullah, harus hadir semasa perbahasan memandangkan pentingnya Rang Undang-Undang Belanjawan 2021.

Dia menjawab Ahli Parlimen DAP Jelutong, RSN Rayer, yang sebelumnya bertanya mengapa Menteri Kewangan atau wakil kementerian tidak hadir untuk mendengarkan perbahasan Belanjawan.

Baca Lagi | Perikatan melantik Azmin sebagai pengarah pemilihannya

“Saya setuju dengan apa yang dikatakan oleh Rayer sebelumnya dan saya percaya menteri kewangan atau timbalannya harus ada di sini untuk mendengarkan perbahasan Belanjawan.

“Saya tahu semua orang sibuk tetapi Belanjawan adalah masalah penting. Namun, saya tidak melihat ada menteri di sini, “katanya pada akhir sesi perbahasan hari ini.

Semasa permulaan perbahasan mengenai Belanjawan, Rayer telah mengemukakan masalah itu dengan Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun tetapi diberi alasan bahawa tidak ada Perintah Tetap yang menetapkan peraturan ini. Walaupun keputusan Azalina dilihat bertentangan dengan keputusan Speaker, dia menyebut kesesuaian menteri keuangan atau salah seorang timbalannya untuk hadir dalam perbahasan Belanjawan.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz sebelum ini didakwa sengaja menokok nambah senarai projek rundingan terus yang diluluskan ketika pentadbiran Pakatan Harapan (PH). Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz juga dahulu mengatakan bahawa dia dan Muhyiddin dihubungkan melalui tiga perkahwinan, yang baginya tidak menjadikan mereka keluarga.

Mahkamah Tinggi hari ini juga memberikan keputusan 18 Januari 2021 untuk keputusan permohonan Datuk Azhar Azizan Harun dan Datuk Seri Azalina Othman Said membatalkan saman Tun Dr Mahathir Mohamad serta empat individu lain.

Read Previous

Hanya rakyat Sarawak yang boleh bertanding dalam pilihan raya negeri, kata SUPP

Read Next

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng di gantung dari Dewan Rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.