The Malaysia Post

Hanya rakyat Sarawak yang boleh bertanding dalam pilihan raya negeri, kata SUPP

Seorang pemimpin Pemuda Gabungan Parti Sarawak (GPS) menegaskan bahawa hanya orang yang dilahirkan di Sarawak dan tinggal di negeri ini yang boleh dipilih sebagai anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) setelah pindaan perlembagaan ditangguhkan di Dewan Ogos semalam.

“Seorang YB ADUN Sarawak (ADUN) mestilah orang Sarawak yang dilahirkan di Sarawak dan menetap di Sarawak,” kata setiausaha Pemuda Parti Rakyat Bersatu Sarawak Milton Foo ketika dihubungi mengenai Rang Undang-Undang Perlembagaan Negeri Sarawak (Pindaan), 2020.

RUU itu, yang dibentangkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, telah berusaha untuk menurunkan usia untuk memenuhi syarat pemilihan di Dewan Undangan Negeri dan untuk menentukan “penduduk di negeri ini” dalam Perlembagaan Sarawak untuk memenuhi syarat untuk pemilihan negeri.

Setelah RUU itu dibentangkan dan dibahaskan, Speaker DUN Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar memutuskan bahawa RUU tersebut akan ditangguhkan kerana terdapat “anomali” dalam rujukannya ke Akta Imigrasi 1959 yang perlu dijelaskan.

Baca Lagi | China enggan mengakui kemenangan Biden

Pindaan itu bertujuan untuk menyelaraskan definisi ‘penduduk negeri’ dalam Artikel 16 Perlembagaan Sarawak dengan Seksyen 71 Akta Imigresen, yang selanjutnya merujuk kepada Seksyen 66 akta yang sama, yang menyatakan bahawa seseorang akan diperlakukan sebagai pemastautin negara Malaysia Timur jika dia dalam dua tahun sebelumnya menjadi pemastautin tetap.

Foo bersetuju bahawa Artikel 16 Perlembagaan Sarawak pada masa ini tidak mempunyai definisi yang jelas mengenai ‘penduduk negeri’ dan dia berharap RUU itu akan diperbaiki dan dibentangkan semula di Dewan Undangan Negeri untuk menyelesaikannya.

“Saya bersedia untuk mengutuk tindakan atau cubaan yang cenderung mengambil atau menghakis hak asasi rakyat Sarawak yang tidak boleh dikompromi dan dimaafkan.

“Kerana jika orang bukan Sarawak diizinkan bertanding dalam pilihan raya negeri dan menjadi anggota parlimen Sarawak, ini bukan hanya membawa dampak serius tetapi juga membuat tuntutan untuk otonomi Sarawak yang disokong oleh mantan Ketua Menteri mendiang Pehin Sri Adenan Satem, yang sekarang dikejar oleh Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, kerja berlebihan dan sia-sia, ”katanya.

Foo mengatakan bahawa dia tidak mahu melihat hari ketika seorang ahli politik Malaysia Barat seperti pemimpin DAP Lim Guan Eng atau Lim Kit Siang bertanding dalam pilihan raya negeri dan memilih anggota Dewan Undangan Negeri Sarawak hanya kerana mereka dapat memenuhi kriteria Seksyen 71 Akta Imigresen.

Dengan menegaskan bahawa Sarawak hanya untuk orang Sarawak, Foo berkata: “Mereka yang tidak dilahirkan di Sarawak tetapi mempunyai status pemastautin tetap harus dibatasi dan dibenarkan masuk dan tinggal atau tinggal di Sarawak, tetapi tidak bertanding dalam pilihan raya negeri dan dipilih sebagai ADUN Sarawak. “

“Selain itu, pindaan Perlembagaan Sarawak adalah perkara yang memerlukan pemikiran serius dengan berhati-hati kerana menyentuh hak dan kepentingan asas setiap rakyat Sarawak. “Kami tidak akan membiarkan orang luar menjadi tuan tanah tercinta, atau membiarkan mereka memerintah atau mengawal rakyat Sarawak,” kata Foo, yang merupakan seorang peguam.

Read Previous

Penyanyi K-pop Hyeme dituduh memanipulasi peminat cinta sehingga memberinya RM184,000

Read Next

Menteri Kewangan tidak hadir semasa perbahasan parlimen untuk Belanjawan 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.