The Malaysia Post

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng di gantung dari Dewan Rakyat

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng dikeluarkan dari Dewan Rakyat hari ini kerana mengganggu Speaker Datuk Azhar Azizan Harun sementara yang terakhir menjelaskan keputusan.

Lim diperintahkan untuk meninggalkan Dewan Parlimen yang rendah setelah menyifatkan keputusan Timbalan Speaker Datuk Seri Azalina Othman Said semalam mengenai penggubal undang-undang lain sebagai “bodoh”.

“Tetapi itu adalah keputusan yang bodoh,” kata Lim dalam bahasa Melayu sambil memotong sementara Azhar menjelaskan bahawa dia tidak mempunyai kuasa untuk mengkaji keputusan Azalina mengenai ucapan Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Tiong King Sing kerana ia adalah muktamad.

“Duduk!” Teriak Azhar, dan memerintahkan Lim untuk duduk.

Baca Lagi | Menteri Kewangan tidak hadir semasa perbahasan parlimen untuk Belanjawan 2021

Anggota parlimen Pembangkang menolak dan terus bersuara, menuduh Speaker bersekongkol dengan Tiong untuk menghina Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Kegigihan Lim dalam mengabaikan peringatan berulang-ulang Azhar – dia malah mengatakan bahawa dia akan memanggil polis – menyaksikan dia mendapat penggantungan lima hari dari persidangan Parlimen.

Lim adalah Ahli Parlimen DAP kedua yang diusir dalam dua hari terakhir. Rakan sekerjanya dan Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer dikeluarkan semalam.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini mengatakan, sungguh mengejutkan apabila speaker Dewan Rakyat Azhar Harun mengancam untuk memanggil polis sekiranya Ahli Kepong, Lim Lip Eng enggan meninggalkan dewan seperti yang diperintahkan.

Dia juga mengatakan pelepasan dan penangguhan Lip Eng selama lima hari kerana membuat keputusan oleh timbalan speaker Azalina Othman Said “bodoh” terlalu keras dan boleh ditangani secara berbeza.

Lip Eng telah mengkritik Azalina kerana tidak meminta Tiong King Sing (GPS-Bintulu) menarik balik pernyataannya mengenai ketua pengarah kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah yang “takut mati”. Guan Eng (PH-Bagan) mengatakan tindakan Azhar telah “mencemari rumah ogos” ketika masalah itu dapat diselesaikan dengan cara lain.

Read Previous

Menteri Kewangan tidak hadir semasa perbahasan parlimen untuk Belanjawan 2021

Read Next

PM Muhyiddin mengulangi solidariti Malaysia dengan Palestin di Sidang Kemuncak Asean

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.