The Malaysia Post

PM Muhyiddin mengulangi solidariti Malaysia dengan Palestin di Sidang Kemuncak Asean

PM-Muhyiddin

Malaysia tetap bersatu padu dengan rakyat Palestin dan menyokong usaha konkrit dan jujur ​​untuk mencari penyelesaian yang adil dan berkekalan terhadap konflik Israel-Palestin berdasarkan undang-undang antarabangsa dan resolusi PBB yang relevan melalui rundingan yang melibatkan pihak-pihak yang berkenaan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dalam campur tangannya pada sesi pleno Sidang Kemuncak Asean ke-37 hari ini, mengatakan satu-satunya jalan keluar untuk konflik Israel-Palestin adalah melalui penyelesaian dua Negara – berdasarkan perbatasan pra-1967 – dengan Yerusalem Timur sebagai Ibu Kota Palestin.

Perdana menteri mengetuai delegasi Malaysia untuk menghadiri sidang kemuncak dua tahunan hampir dari sini (Kuala Lumpur), yang berlangsung dari hari ini hingga Ahad ini.

Baca Lagi | Hanya rakyat Sarawak yang boleh bertanding dalam pilihan raya negeri, kata SUPP

Sidang kemuncak itu dipengerusikan oleh Perdana Menteri Vietnam Nguyen Xuan Phuc dalam kapasitinya sebagai Pengerusi Asean 2020 dengan tema “Asean yang Padu dan Responsif.”

Dalam campur tangannya, Muhyiddin juga mengecam keras tindakan individu-individu atau kumpulan-kumpulan yang tidak bertanggungjawab ‘yang berjubah atas nama agama untuk membenarkan tindakan keganasan mereka yang keji’.

Menyentuh mengenai kebebasan bersuara, perdana menteri mengatakan walaupun penting untuk demokrasi, itu adalah alat yang harus dinyatakan dengan penuh tanggungjawab, dan tidak boleh digunakan untuk membenarkan bahaya, memicu kebencian dan menyebarkan Islamofobia.

Turut menjadi anggota delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak Asean ke-37 adalah Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein serta Menteri Kanan dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Asean, yang ditubuhkan pada tahun 1967, merangkumi Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, dan Vietnam.

Para pemimpin ASEAN juga diharapkan dapat memetakan strategi untuk mengatasi pandemi COVID-19 dan memetakan pemulihan ekonomi mereka. Dalam ucapan perasmiannya, Muhyiddin Yassin, perdana menteri Malaysia, mengatakan bahawa organisasi 10 anggota itu perlu bekerjasama dengan agensi antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan negara-negara lain untuk memastikan sebarang vaksin adalah ” berpatutan, boleh diakses dan dikongsi bersama oleh semua orang ”.

Read Previous

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng di gantung dari Dewan Rakyat

Read Next

Artis kolam Malaysia berterima kasih atas sokongan mall di Deepavali ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here