The Malaysia Post

Perikatan melantik Azmin sebagai pengarah pemilihannya

Perikatan melantik Azmin sebagai pengarah pemilihannya

Perikatan Nasional telah mengumumkan pelantikan pengarah pemilihannya dan penubuhan badan penghubung parti.

Ini berlaku kurang dari seminggu setelah Umno melantik Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai pengarah pemilihan parti itu untuk pilihan raya ke-15 pada 4 November.

Menurut Setiausaha Agung Perikatan, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, mesyuarat Majlis Tertinggi gabungan itu pada 9 November (Isnin) bersetuju sebulat suara untuk melantik Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai pengarah pilihan raya Perikatan.

Dia akan mengetuai persiapan untuk mesin pilihan raya Perikatan.

Hamzah juga mengumumkan bahawa Perikatan telah sebulat suara bersetuju untuk menubuhkan badan penghubung negara untuk menyelaraskan kegiatan parti di peringkat negeri.

“Mengenai hal ini, ketua Perikatan (Tan Sri Muhyiddin Yassin) akan melantik ketua badan penghubung negara yang akan memanggil dan mempengerusikan semua mesyuarat badan penghubung negara,” katanya.

Baca Lagi | Mustapa berharap Biden memberikan sokongan kepada ASEAN

Hamzah juga mengatakan bahawa Khairil Nizam, yang memimpin sayap pemuda Perikatan, telah diperintahkan untuk memperhebatkan aktiviti politik di peringkat akar umbi untuk mengeratkan hubungan antara anggota parti.

“Majlis tertinggi percaya bahawa keputusan ini akan memperkuat kerja Perikatan di semua peringkat dan akan lebih baik menyelaraskan parti komponen dalam gabungan itu,” tambahnya.

Kenyataan Hamzah itu menyusuli Pakatan Harapan dan pengisytiharan Barisan Nasional hanya sokongan bersyarat untuk Belanjawan 2021, yang akan diundi oleh Ahli Parlimen di Parlimen pada 23 November.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada hari Isnin (9 Nov) di Parlimen semasa ucapan perbahasannya bahawa Pakatan tidak akan menyokong Belanjawan 2021 sekiranya kebimbangan penggubal undang-undangnya tidak dipenuhi.

Sehari kemudian, Pengerusi kelab backbenchers Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Seri Najib Razak mengatakan semasa ucapan perbahasannya bahawa Ahli Parlimennya hanya akan menyokong Belanjawan 2021 sekiranya dua tuntutannya dipenuhi.

Barisan menuntut penangguhan pembayaran balik pinjaman sehingga 30,2021 Jun serta keputusan untuk membenarkan pengeluaran wang tunai RM10,000 sekali kepada rakyat Malaysia dari akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 1 mereka.

Secara konvensional, jika Belanjawan 2021 gagal diluluskan di Parlimen ketika anggota parlimen memilih pada 23 November, ia akan membuka jalan untuk pemilihan cepat, kerana ini akan bermakna bahawa pemerintah hari ini telah kehilangan mayoritasnya.

Satu pernyataan oleh Perikatan pada Selasa (10 Nov) sebelumnya meminta semua pihak untuk mendukung Belanjawan 2021 untuk menegakkan titah Raja bahawa keutamaan harus diberikan kepada rakyat.

Pada 28 Oktober, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihati semua anggota Parlimen, tanpa mengira parti, untuk menghentikan pertengkaran politik dan memberikan sokongan penuh kepada Belanjawan 2021.

Read Previous

Baru bertanya motif kerajaan setelah Kementerian Komunikasi mendapat RM85.5 juta dalam Belanjawan 2021

Read Next

China enggan mengakui kemenangan Biden

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here