The Malaysia Post

Baru bertanya motif kerajaan setelah Kementerian Komunikasi mendapat RM85.5 juta dalam Belanjawan 2021

Baru bertanya motif kerajaan setelah Kementerian Komunikasi mendapat RM85.5 juta dalam Belanjawan 2021

Ahli Parlimen Selangau Baru Bian telah mempersoalkan apakah peruntukan RM85.5 juta Belanjawan 2021 untuk Kementerian Komunikasi dan Multimedia bertujuan untuk menghidupkan kembali Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) yang tidak berfungsi.

Menggambarkan jumlah besar itu sebagai “cabul”, dia mengatakan Jasa telah digunakan sebagai alat propaganda untuk berkempen oleh pemerintah bekas pemerintah, Barisan Nasional (BN), dan ia dibubarkan oleh pemerintah Pakatan Harapan pada 2018.

“Apa pembenaran untuk peruntukan besar sebanyak RM85.5 juta di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia? Untuk menghidupkan semula Jasa? “

“Tidak dapat dibayangkan bahwa pemerintah mengalokasikan sejumlah cabul untuk menghidupkan kembali unit yang tidak memiliki fungsi yang berguna kecuali sebagai alat propaganda untuk pemerintah,” katanya dalam pernyataan pers mengenai anggaran nasional yang dibentangkan di Dewan Rakyat, Jumat lalu.

Baca Lagi | Guan Eng mahu enam pembetulan pada Belanjawan 2021

Anggota majlis presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) mengatakan wang itu akan dibelanjakan dengan lebih baik oleh kementerian untuk menyediakan akses internet ke 830 sekolah di Sarawak yang mempunyai akses internet yang buruk atau sama sekali.

Baru, yang juga ADUN Ba ’Kelalan, mengatakan banyak daripada 830 sekolah di Sarawak tidak akan mendapat manfaat daripada program Jaringan Digital Nasional (Jendela) bernilai RM500 juta kerana hanya disasarkan kepada 430 sekolah di seluruh Malaysia.

Baru juga mengatakan bahawa penduduk asli Sarawak harus dimasukkan dalam peruntukan Belanjawan 2021 untuk merekrut lebih daripada 500 bekas anggota tentera dan polis serta Orang Asli untuk aktiviti rondaan untuk mengawal keanekaragaman hayati kawasan hutan dan perburuan haram, dan juga mempekerjakan 500 orang di masyarakat tempatan dan Orang Asli sebagai pemandu pelancong di semua taman negara.

Begitu juga, katanya walaupun terdapat potensi pelancongan di Sarawak, tidak ada peruntukan untuk mengembangkan industri kecuali RM20 juta untuk meningkatkan infrastruktur dan memperhebatkan promosi di Cultural Villages, termasuk yang ada di sini. “Tidak ada cukup ketentuan untuk menolong pemain industri hotel dan pelancongan yang terkena wabak itu,” katanya.

Read Previous

Mustapa berharap Biden memberikan sokongan kepada ASEAN

Read Next

Perikatan melantik Azmin sebagai pengarah pemilihannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here