The Malaysia Post

Rafizi Berkata Mekanisme Subsidi Sasaran Akan Memperbaiki Kedudukan Fiskal Malaysia

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli

Mekanisme subsidi yang disasarkan, yang menghalang ketirisan sumber, akan meningkatkan kedudukan fiskal negara, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata kerajaan bermula dengan niat yang baik dengan memberikan subsidi tetapi perbelanjaan telah meningkat di tengah-tengah kenaikan harga minyak mentah, gangguan rantaian bekalan global, pandemik Covid-19 dan perang Rusia-Ukraine yang berterusan.

“Apa yang bermula sebagai (jumlah) kecil subsidi, jika kita tidak berhati-hati, dengan mudah akan mengambil antara 30 dan 40 peratus daripada bajet operasi kita setiap tahun.

“Melainkan kita melakukan sesuatu mengenainya, kedudukan fiskal kita akan menjadi lebih lemah dan lemah, dan itu akan menghilangkan keupayaan negara untuk memperuntukkan sumber terutamanya pada pelaburan atau perbelanjaan pembangunan yang boleh mengubah hala dan memfokuskan semula ekonomi ini kepada sektor-sektor yang telah kita sasarkan,” katanya semasa Syarahan Parlimen Siri 1.0: Menetapkan Semula Ekonomi Malaysia di sini semalam.

Kerajaan perlu Mengurus Jangkaan Orang Ramai

Beliau berkata kerajaan perlu menguruskan jangkaan orang ramai tentang harga di samping tidak terlalu ketagih untuk mengekalkan harga rendah secara buatan.

Selain penyatuan fiskal, Rafizi berkata, cabaran lain bagi negara adalah untuk meluaskan asas pendapatannya.

Baca Lagi | Bolehkah kita Satu Hari Mencapai Marikh dalam Hanya 45 hari?

Baca Lagi | Muzium Membawa Artis Wanita Tua Keluar dari Bayang-bayang

“Memperluas pangkalan bukan lagi pilihan. Ia adalah sesuatu yang kami perlu sediakan dengan pantas, terutamanya dengan dua hingga tiga tahun akan datang dijangka sangat mencabar di peringkat global,” katanya.

Cabaran ketiga, kata Rafizi, ialah penstrukturan semula ekonomi, yang bermaksud beralih daripada berasaskan gaji rendah, ekonomi didorong pembuatan kepada berasaskan perkhidmatan dengan kandungan teknologi dan nilai tinggi.

Menarik Pelabur di Malaysia

Beliau berkata, dalam menarik pelabur untuk berpindah atau berkembang di Malaysia, ia bukan lagi hanya mengenai insentif atau dasar cukai.

“Ia lebih kepada keupayaan kami untuk menyediakan tenaga kerja mahir yang betul, kerana kami bukan lagi pangkalan pembuatan yang bernilai rendah dan bergaji rendah. Kita perlu bergerak satu atau dua peringkat lebih tinggi daripada rakan sebaya kita.

“Kita perlu menyusun semula ekonomi dari segi pendigitalan. Kita boleh membuka kunci pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar satu atau dua peratus jika kita menutup jurang pendigitalan kita, bukan sahaja dalam ekonomi tetapi terutamanya dalam perkhidmatan kerajaan, yang diharapkan akan membawa kepada kecekapan yang lebih tinggi dan lebih banyak penjimatan,” tambahnya.

Read Previous

Muzium Membawa Artis Wanita Tua Keluar dari Bayang-bayang

Read Next

BN Masih Memutuskan Kerjasama untuk Pilihan Raya Negeri, kata Timbalan Pengerusi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.