The Malaysia Post

Rafizi Ramli dari PKR menawarkan diri untuk bertanding kerusi persekutuan pada PRU15

Bekas ahli parlimen Pandan, Rafizi Ramli yang mengumumkan kembali politiknya daripada berehat selama tiga tahun berminat untuk bertanding semula di kerusi parlimen pada pilihan raya umum akan datang.

Bekas setiausaha agung PKR yang bintangnya pernah meningkat naik sebelum ini mengumumkan rancangannya untuk bertanding jawatan timbalan presiden parti dalam pemilihan dalaman akan datang, tetapi memberitahu Malaysiakini bahawa jawatan parti itu adalah “menengah”.

Beliau berkata, tumpuannya kini adalah mewakili parti dan gabungan Pakatan Harapan (PH) Pembangkang dengan cara yang lebih besar dan memastikan mereka relevan dengan rakyat Malaysia, dan bukannya mendapatkan semula populariti dalam PKR.

“Adalah jelas bahawa jika anda merayu kepada penjaga pagar sekali lagi, saya perlu bertanding Parlimen sekali lagi.

“Dalam erti kata itu, sama ada saya memenangi timbalan presiden atau tidak adalah hampir menengah, terus terang, kerana tumpuannya jauh lebih besar daripada itu,” katanya kepada portal berita itu dalam satu wawancara yang diterbitkan hari ini.

Kini berusia 44 tahun, Rafizi berkata fokusnya sentiasa untuk kemajuan parti berbanding pembangunan politik peribadinya sendiri.

“Saya telah dapat memberikan pendapat saya walaupun saya tidak mempunyai sebarang jawatan kanan parti.

“Tetapi saya juga faham bahawa orang ramai mengharapkan lebih banyak aktivisme di Parlimen daripada ahli parlimen tertentu.

“Jadi, sudah pasti, jika saya diberi peluang saya akan bertanding lagi sebagai MP. Jadi, atas dasar itu, tanpa mengira keputusan pemilihan parti, perkara sangat berbeza berbanding 2018,” katanya kepada Malaysiakini.

Rafizi tidak bertanding dalam pilihan raya umum ke-14 kerana dia telah disabitkan pada awal 2018 kerana membocorkan butiran perbankan sulit di Perbadanan Fidlot Nasional pada Mac 2012, dan dijatuhi hukuman penjara 30 bulan, yang secara automatik kehilangan kelayakannya daripada bertanding untuk mana-mana jawatan awam .

Sabitan dan hukuman itu ditarik balik hanya pada November 2019 oleh Mahkamah Rayuan, yang membolehkannya bertanding semula dalam pilihan raya.

Dalam temu bual itu, Rafizi berkata beliau bukan ahli parlimen pada 2018 dan kepimpinan PKR kemudian memutuskan beliau tidak sepatutnya dilihat dalam majlis presiden PH atau terlibat dalam mana-mana membuat keputusan kerana bimbang menyusahkan Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilihat mempunyai banyak pengaruh politik.

Menurut Rafizi, kepimpinan PH merasakan pandangannya mungkin menggegarkan perkongsian dengan bekas perdana menteri itu, yang mereka mahu tampung ketika itu.

“Jadi, dalam erti kata itu, saya dipotong. Saya tidak mempunyai banyak ruang untuk bergerak secara politik. Apa-apa sahaja yang saya lakukan di luar itu akan membuatkan saya dilihat sebagai pengacau.

“Saya menghormati sepenuhnya keperluan pada masa itu untuk mencari keseimbangan antara kestabilan dan suara sumbang. Perkara mungkin berbeza kali ini kerana Harapan dan PKR jauh lebih lemah. Kita sebenarnya tidak tahu berapa ramai ahli parlimen yang akan kita ada di Parlimen akan datang.

Baca Lagi | Rafizi Ramli dari PKR menawarkan diri untuk bertanding kerusi persekutuan pada PRU15

“Jadi, jika jenama atau aktivisme saya di Parlimen diperlukan, itu adalah sesuatu yang saya harap kita boleh fokus juga, melangkaui konteks timbalan presiden parti,” katanya dipetik berkata. Harapan adalah satu lagi singkatan popular untuk merujuk kepada gabungan PH.

Read Previous

PM: Thailand telah bersetuju untuk membuka sempadan darat

Read Next

Harimau Malaya tewas 1-2 kepada Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.