Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ketua BN negeri tolak label, kata ‘saya bukan naga, buaya, singa atau harimau’

Datuk Seri Ab Rauf Yusoh

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh telah menolak label “naga, buaya, singa atau harimau di Melaka” yang diberikan kepadanya, dengan mengatakan beliau hanyalah seorang pemimpin “rendah diri” yang bekerja keras untuk memastikan kemenangan bagi pesta.

Ab Rauf, yang telah dituduh memainkan watak sebagai “Abang Besar” dan membayangi bekas Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali, berkata orang ramai boleh salah faham tanggungjawabnya dan cuba menimbulkan persepsi negatif terhadapnya.

“Saya dipandang begitu kerana saya memacu parti dengan matlamat memenangi pilihan raya negeri Melaka. Saya menolak persepsi ini dengan hati terbuka. Bagaimanapun, sebagai seorang pemimpin saya tidak boleh lari daripada kritikan, dan saya menganggap ini sebagai permainan politik pihak tertentu,” kata pengerusi Umno Melaka itu kepada Bernama TV dalam temu bual eksklusif di sini hari ini.

Ab Rauf, calon BN di kerusi panas Tanjung Bidara, berkata mereka yang memainkan isu ini tidak bertanggungjawab bukan sahaja kepada diri sendiri malah kepada rakyat dan Melaka.

Beliau tidak menolak kemungkinan bahawa dakwaan mengenai watak dominannya ini disebarkan oleh orang ramai yang mengintai jawatan Ketua Menteri.

“Isu ini dimainkan oleh seorang yang kecewa yang tidak dapat ditukarkan untuk jawatan Ketua Menteri kerana dipermainkan selepas digunakan untuk menjatuhkan kerajaan negeri,” tambahnya.

Ab Rauf berkata sebagai ketua Umno negeri beliau dilihat rapat dengan Sulaiman, yang merupakan setiausaha Umno negeri, tetapi beliau tahu sempadannya dan tidak pernah campur tangan dalam pentadbiran negeri.

“Saya menghormati sempadan kerana pada saya kerajaan negeri yang lengkap dengan struktur Exco negeri sudah pasti memahami fungsi pentadbiran negeri,” katanya.

Baca Lagi | Ketua BN negeri tolak label, kata ‘saya bukan naga, buaya, singa atau harimau’

Ab Rauf, biled as a heavyweight candidate, is involved in a three-cornered fight with Perikatan Nasional (PN) Masjid Tanah MP Datuk Mas Ermieyati Samsudin and Zainal Hassan of Pakatan Harapan (PH). Datuk Md Rawi Mahmud daripada BN memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum lalu.

Pengundian awal pada 16 November dan pengundian ditetapkan pada 20 November untuk memilih wakil rakyat di 28 kerusi Dewan Undangan Negeri Melaka.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini