The Malaysia Post

Ketua BN negeri tolak label, kata ‘saya bukan naga, buaya, singa atau harimau’

Datuk Seri Ab Rauf Yusoh

Credits: airtimes

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh telah menolak label “naga, buaya, singa atau harimau di Melaka” yang diberikan kepadanya, dengan mengatakan beliau hanyalah seorang pemimpin “rendah diri” yang bekerja keras untuk memastikan kemenangan bagi pesta.

Ab Rauf, yang telah dituduh memainkan watak sebagai “Abang Besar” dan membayangi bekas Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali, berkata orang ramai boleh salah faham tanggungjawabnya dan cuba menimbulkan persepsi negatif terhadapnya.

“Saya dipandang begitu kerana saya memacu parti dengan matlamat memenangi pilihan raya negeri Melaka. Saya menolak persepsi ini dengan hati terbuka. Bagaimanapun, sebagai seorang pemimpin saya tidak boleh lari daripada kritikan, dan saya menganggap ini sebagai permainan politik pihak tertentu,” kata pengerusi Umno Melaka itu kepada Bernama TV dalam temu bual eksklusif di sini hari ini.

Ab Rauf, calon BN di kerusi panas Tanjung Bidara, berkata mereka yang memainkan isu ini tidak bertanggungjawab bukan sahaja kepada diri sendiri malah kepada rakyat dan Melaka.

Beliau tidak menolak kemungkinan bahawa dakwaan mengenai watak dominannya ini disebarkan oleh orang ramai yang mengintai jawatan Ketua Menteri.

“Isu ini dimainkan oleh seorang yang kecewa yang tidak dapat ditukarkan untuk jawatan Ketua Menteri kerana dipermainkan selepas digunakan untuk menjatuhkan kerajaan negeri,” tambahnya.

Ab Rauf berkata sebagai ketua Umno negeri beliau dilihat rapat dengan Sulaiman, yang merupakan setiausaha Umno negeri, tetapi beliau tahu sempadannya dan tidak pernah campur tangan dalam pentadbiran negeri.

“Saya menghormati sempadan kerana pada saya kerajaan negeri yang lengkap dengan struktur Exco negeri sudah pasti memahami fungsi pentadbiran negeri,” katanya.

Baca Lagi | Ketua BN negeri tolak label, kata ‘saya bukan naga, buaya, singa atau harimau’

Ab Rauf, biled as a heavyweight candidate, is involved in a three-cornered fight with Perikatan Nasional (PN) Masjid Tanah MP Datuk Mas Ermieyati Samsudin and Zainal Hassan of Pakatan Harapan (PH). Datuk Md Rawi Mahmud daripada BN memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum lalu.

Pengundian awal pada 16 November dan pengundian ditetapkan pada 20 November untuk memilih wakil rakyat di 28 kerusi Dewan Undangan Negeri Melaka.

Read Previous

Tidak logik’ menteri FT cadang perniagaan menjadi pasar raya untuk memintas larangan minuman keras KL

Read Next

Kementerian Belia dan Sukan meluluskan tawaran FAM sebagai tuan rumah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here