Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kementerian Belia dan Sukan meluluskan tawaran FAM sebagai tuan rumah

Persatuan Bola Sepak Malaysia

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akhirnya mendapat kelulusan daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk membida menjadi salah satu daripada enam venue kelayakan pusingan ketiga Piala Asia 2023 yang dijadualkan pada Jun 2022.

Setiausaha Agung FAM Mohd Saifuddin Abu Bakar berkata mereka amat menghargai lampu hijau yang diberikan kementerian, sambil menambah bahawa menganjurkan perlawanan kelayakan akan menjadi kelebihan buat skuad kebangsaan kerana mereka akan beraksi di laman sendiri.

Mengenai bidaan itu, Mohd Saifuddin berkata FAM perlu menunggu sehingga Februari tahun depan kerana proses bidaan hanya akan dibuka selepas majlis cabutan undi bagi kelayakan diadakan.

“Kita perlu tunggu sehingga Februari depan selepas mengetahui kumpulan mana kita berada, barulah kita boleh tahu sama ada Malaysia adalah satu-satunya negara yang membida atau ada tawaran lain juga.

“..persiapan fasa dua yang sedang kita jalankan pada masa ini termasuk mengenal pasti tempat, hotel dan tempat latihan, dan memastikan semua kemudahan mematuhi prosedur operasi standard (SOP),” katanya kepada media di Wisma FAM di Kelana Jaya di sini. hari ini.

Harapan peminat tempatan untuk melihat Malaysia sebagai salah satu tuan rumah bagi kelayakan sebelum ini amat tipis kerana Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata kerajaan akan mengutamakan usaha pemulihan ekonomi pasca wabak Covid-19 di negara ini berbanding daripada berbelanja untuk mengatur kelayakan.

Mohd Saifuddin berkata, bidaan itu bagaimanapun tidak melibatkan penggunaan dana kerajaan, dan semua kos akan ditanggung FAM.

“Ia sama sekali usaha FAM sendiri, tawaran itu bukan sahaja untuk kebaikan pasukan tetapi kerana ekonomi telah dibuka semula, jika pelancong datang kerana bola sepak, mereka akan berbelanja di Malaysia dan ini akan meningkatkan ekonomi kita, ” katanya.

Baca Lagi | Kementerian Belia dan Sukan meluluskan tawaran FAM sebagai tuan rumah

Skuad kebangsaan di bawah ketua jurulatih Tan Cheng Hoe menyasarkan untuk layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023, selepas kali terakhir muncul pada pusingan akhir edisi 2007 sebagai tuan rumah bersama.

Sudah lebih 40 tahun sejak kali terakhir Malaysia layak secara automatik ke Piala Asia pada edisi 1980 di Kuwait.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini