The Malaysia Post

Guan Eng, bekas ketua BN Pulau Pinang bersetuju untuk menyelesaikan saman fitnah ke atas Pulau Jerejak

Bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan bekas ketua Barisan Nasional Pulau Pinang Teng Chang Yeow telah bersetuju untuk menyelesaikan saman fitnah berhubung artikel mengenai Pulau Jerejak.

Peguam Lim Datuk N. Mureli memaklumkan Mahkamah Rayuan hari ini bahawa kedua-dua pihak telah mencapai penyelesaian dan draf penghakiman persetujuan telah difailkan berhubung saman anak guamnya terhadap Teng di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang.

Datuk Harpal Singh Grewal, yang mewakili Teng, mengesahkan anak guamnya telah bersetuju dengan draf penghakiman persetujuan.

Panel tiga anggota Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said hari ini dijadualkan mendengar rayuan Lim terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan permohonan Teng untuk membatalkan saman yang dibawa oleh Lim.

Hakim Kamaludin yang bersidang bersama Hakim Datuk Supang Lian dan Datuk Seri Mariana Yahya dalam prosiding maya membenarkan rayuan Lim dan memerintahkan supaya kes itu dihantar semula ke Mahkamah Tinggi Pulau Pinang untuk merekodkan penghakiman persetujuan.

“Ada asas dalam rayuan itu kerana kes Mahkamah Persekutuan baru-baru ini. Ada isu yang perlu dibicarakan, jadi kami menghantar semula kes itu ke Mahkamah Tinggi dan berikutan ini, di Mahkamah Tinggi, pihak-pihak akan merekodkan penghakiman persetujuan,” kata Hakim Kamaludin dan menetapkan 22 November untuk sebutan kes di mahkamah. Mahkamah Tinggi.

Berhubung kos guaman, Mureli memaklumkan panel bahawa kedua-dua pihak juga bersetuju kos global RM75,000 dibayar oleh responden (Teng) kepada perayu (Lim).

Pada 29 Jun 2018, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membenarkan permohonan Teng untuk membatalkan tindakan undang-undang Lim.

Pada April 2017, Lim memfailkan saman dengan menamakan Teng, yang juga bekas pengerusi Gerakan Pulau Pinang, editor berita Star Media Group Berhad David Tan dan wartawan Crystal Chiam Shiying sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Lim mendakwa bahawa Teng telah memberi kebenaran dan/atau menyebabkan kenyataan fitnah dan palsu itu ditulis dan disiarkan dalam akhbar dan laman webnya melalui defendan lain.

Baca Lagi | Guan Eng, bekas ketua BN Pulau Pinang bersetuju untuk menyelesaikan saman fitnah ke atas Pulau Jerejak

Beliau mendakwa defendan secara berniat jahat menerbitkan kenyataan berunsur fitnah dan palsu dalam artikel bertajuk “penjualan tanah Pulau Jerejak dipersoalkan” bertarikh 16 November 2016, yang merujuk kepada plaintif (Lim).

Bagaimanapun, tindakan undang-undang Lim terhadap defendan lain telah diselesaikan.

Read Previous

Kementerian Belia dan Sukan meluluskan tawaran FAM sebagai tuan rumah

Read Next

Wartawan AS Fenster dipenjarakan selama 11 tahun di Myanmar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.