Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wartawan AS Fenster dipenjarakan selama 11 tahun di Myanmar

Danny Fenster

Mahkamah di Myanmar yang diperintah tentera hari ini memenjarakan wartawan Amerika Danny Fenster selama 11 tahun, kata peguamnya dan majikannya, memberi tamparan kepada usaha AS untuk mendapatkan pembebasannya.

Fenster, 37, editor pengurusan majalah dalam talian Frontier Myanmar, didapati bersalah atas hasutan dan pelanggaran undang-undang imigresen dan persatuan yang menyalahi undang-undang, kata majalahnya, sambil menyifatkan hukuman yang dikenakan sebagai “paling keras mungkin di bawah undang-undang”.

Dia adalah wartawan Barat pertama yang dipenjarakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini di Myanmar, di mana rampasan kuasa 1 Februari oleh tentera terhadap kerajaan yang dipilih Aung San Suu Kyi menamatkan satu dekad langkah tentatif ke arah demokrasi dan mencetuskan tindak balas di seluruh negara.

“Sama sekali tidak ada asas untuk mensabitkan Danny atas tuduhan ini,” kata Thomas Kean, ketua pengarang Frontier Myanmar, salah satu saluran berita bebas terkemuka di negara itu.

“Semua orang di Frontier kecewa dan kecewa dengan keputusan ini. Kami hanya mahu melihat Danny dibebaskan secepat mungkin supaya dia boleh pulang ke rumah keluarganya.”

Fenster telah ditangkap ketika cuba meninggalkan negara itu pada Mei dan sejak itu telah ditahan di penjara Insein yang terkenal di Yangon.

Keluarganya telah berulang kali menyeru agar dia dibebaskan.

Dia didakwa dengan kesalahan tambahan dan lebih serius iaitu hasutan dan pelanggaran akta keganasan awal minggu ini, tanpa penjelasan pihak berkuasa. Pertuduhan tersebut boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun setiap satu.

Perbicaraan Fenster belum didedahkan kepada umum dan jurucakap junta tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

‘Selesai untuk dilihat’

Warga Amerika itu adalah antara berpuluh-puluh wartawan yang ditahan di Myanmar selepas protes dan mogok meletus berikutan rampasan kuasa, menghalang usaha tentera untuk menyatukan kuasa. Media bebas telah dituduh oleh junta sebagai hasutan.

Amerika Syarikat telah mendesak agar Fenster dibebaskan. Kedutaan AS di Myanmar tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas keputusan hari ini.

Jabatan Negara sebelum ini berkata penahanannya “sangat tidak adil” dan “jelas untuk dilihat dunia”, menggesa junta membebaskannya dengan segera.

Pihak berkuasa Myanmar terlepas pandang Fenster dalam pengampunan baru-baru ini untuk ratusan orang yang ditahan kerana protes anti-junta, termasuk beberapa wartawan.

Phil Robertson dari Human Rights Watch yang berpangkalan di New York berkata di Twitter, pemenjaraan Fenster adalah “keterlaluan dan tidak boleh diterima” dan tuduhan itu dibuat-buat dan palsu.

Sepanjang hampir setengah abad pemerintahan tentera yang keras, pelaporan berita dikawal ketat oleh kerajaan tetapi media Myanmar berkembang pesat selepas jeneral itu memperkenalkan pembaharuan sementara dari 2011.

Sejak rampasan kuasa Februari, bagaimanapun, tentera telah membatalkan lesen media, mengenakan sekatan di internet dan siaran satelit dan menangkap berpuluh-puluh wartawan, dalam apa yang disebut kumpulan hak asasi manusia sebagai serangan terhadap kebenaran.

Baca Lagi | Wartawan AS Fenster dipenjarakan selama 11 tahun di Myanmar

Lebih 1,200 orang awam telah terbunuh dalam protes dan beribu-ribu ditahan sejak rampasan kuasa, menurut aktivis yang dipetik oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Banyak perkara yang tidak kena di negara ini,” Sonny Swe, seorang wartawan dan penerbit yang dipenjarakan di bawah era pemerintahan tentera sebelum ini, berkata di Twitter.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini