The Malaysia Post

Tidak logik’ menteri FT cadang perniagaan menjadi pasar raya untuk memintas larangan minuman keras KL

Cadangan Kementerian Wilayah Persekutuan supaya kedai runcit, kedai serbaneka dan dewan perubatan Cina menukar status perniagaan mereka kepada pasar raya bagi mengelak kontroversi larangan arak keras Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) adalah tidak masuk akal, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini .

Semasa perbahasannya mengenai Bajet 2022, Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok berkata beliau dimaklumkan mengenai cadangan itu oleh wakil pihak berkepentingan perniagaan dan Persatuan Peniaga Arak Bersekutu Malaysia (ALMA), berikutan pertemuan mereka baru-baru ini dengan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim beberapa hari lalu.

Dalam pertemuan itu, Shahidan dilaporkan memberitahu wakil itu memohon kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) supaya status entiti perniagaan semasa mereka ditukar kepada pasar raya jika mereka ingin meneruskan penjualan minuman keras selepas larangan itu berkuat kuasa pada 1 November.

“Saya difahamkan Yang Berhormat Arau, menteri Wilayah Persekutuan telah mengadakan pertemuan dengan ALMA dan wakil perniagaan beberapa hari lalu dan menteri telah mencadangkan kepada mereka yang hadir untuk membuat permohonan kepada SSM supaya status kedai mereka ditukar kepada pasar raya sejak penjualan minuman keras dibenarkan di pasar raya di bawah garis panduan DBKL.

“Cadangan itu sama sekali tidak logik. Ini bermakna banyak kedai runcit di Kuala Lumpur pada masa hadapan akan ‘dipromosikan’ kepada pasar raya.

“Jika garis panduan larangan arak didapati tidak sesuai, batalkan ia, dan jangan minta perniagaan ini menukar status mereka kepada pasar raya,” katanya.

Kok juga menyatakan bahawa Shahidan berusaha untuk membebaskan dirinya dengan menyatakan larangan itu dikeluarkan oleh Lembaga Pelesenan eksais Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (ELBKL) dan bukan perbuatannya.

Dia kemudiannya memohon menteri untuk memberhentikan ahli lembaga pengarah kerana meluluskan keputusan “tidak masuk akal” sedemikian.

“Saya ingin mencadangkan kepada menteri supaya memecat semua ahli lembaga pengarah kerana gagal memahami industri penjualan arak dan meneruskan keputusan yang begitu kontroversi dengan mencemarkan nama menteri sendiri dan slogan ‘Keluarga Malaysia’ yang digembar-gemburkan oleh kerajaan,” katanya.

Di bawah larangan baharu itu, bir masih dibenarkan dijual walaupun hanya antara 7 pagi dan 9 malam, dan diletakkan jauh dari minuman lain.

Keputusan itu juga menyatakan bahawa perniagaan di hadapan balai polis, tempat ibadat, sekolah dan hospital tidak boleh menjual arak.

Pada masa ini, perniagaan yang dibenarkan menjual alkohol termasuk restoran, pub, bar, hotel, kompleks komersial, gudang, pasar raya, pasar raya besar. Tempat-tempat ini juga dibenarkan mengadakan aktiviti promosi yang menghidangkan minuman keras.

Baca Lagi | Tidak logik’ menteri FT cadang perniagaan menjadi pasar raya untuk memintas larangan minuman keras KL

Kok, bersama beberapa ahli parlimen bandar raya lain, dalam beberapa minggu kebelakangan ini menggesa DBKL dan kementerian untuk membatalkan keputusan itu kerana keputusan itu tidak konsisten dengan konsep “Keluarga Malaysia” Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Mereka mendakwa larangan itu sebagai percubaan kerajaan untuk menghalang hak perniagaan daripada beroperasi secara berkesan dan tidak menghormati budaya orang bukan Islam yang mengambil minuman keras secara sederhana untuk tujuan kesihatan atau masakan.

Read Previous

Amanah’s Adly Zahari is Pakatan’s candidate for Melaka CM

Read Next

Ketua BN negeri tolak label, kata ‘saya bukan naga, buaya, singa atau harimau’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.