The Malaysia Post

Amanah’s Adly Zahari is Pakatan’s candidate for Melaka CM

Pakatan Harapan (PH) telah menamakan bekas ketua menteri Melaka Adly Zahari sebagai calonnya untuk jawatan yang sama jika gabungan itu menang pada pilihan raya negeri Melaka akan datang.

Pemimpin PH Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan perkara itu semasa sidang media hari ini, di mana beliau disertai oleh Adly, serta Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Amanah Mohamad Sabu.

“Kami telah mengemukakan seorang calon yang pernah memegang jawatan ketua menteri di Melaka, dan naratif kami konsisten.

“Jadi kata sepakat dalam kalangan Pakatan Harapan ialah kita meneruskan naratif kita, dan dengan itu, kita menamakan Adly Zahari sebagai penama kita untuk jawatan itu. Insya-Allah, apabila kita menang, beliau akan meneruskan agenda PH di negeri ini,” katanya.

Anwar berkata antara seteru Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN), jika rakyat Melaka mengundi salah seorang daripada mereka, huru-hara akan berlaku, dan akan berlaku perbalahan mengenai siapa yang patut menjadi ketua menteri.

“Saya sendiri, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu, untuk menyampaikan mesej yang jelas kepada rakyat Melaka bahawa PH bersama-sama sebagai satu, telah memutuskan bahawa semua pencalonan kita akan di bawah bendera PH, untuk menunjukkan sekurang-kurangnya ada satu gabungan yang tidak pecah dan lusuh.

“Jika anda lihat di seberang, antara PN dan BN – PAS hanya menumpang – jika menang, akan berlaku huru-hara di kalangan mereka kerana mereka mempunyai dua calon untuk ketua menteri,” katanya.

Anwar juga berkata kuasa untuk memilih siapa yang memimpin Melaka berada di tangan pengundi, menggesa mereka menolak ahli politik yang menyalahgunakan jawatan mereka untuk kepentingan peribadi.

“Rakyat ada pilihan. Mereka boleh memutuskan sama ada mereka mahu mengekalkan sistem kerajaan yang busuk, atau kerajaan berdasarkan prinsip etika,” katanya.

Adly memegang jawatan ketua menteri Melaka antara 2018 dan 2020 selepas memenangi kerusi DUN Melaka Bukit Katil.

Baca Lagi | Amanah’s Adly Zahari is Pakatan’s candidate for Melaka CM

Beliau mengangkat sumpah sebagai ketua menteri di hadapan Yang di-Pertua Negeri Melaka Mohd Khalil Yaakob di Dewan Seri Utama, Seri Negeri, di Ayer Keroh pada 11 Mei 2018, selepas PH memenangi majoriti mudah dalam Dewan Undangan Negeri Melaka untuk membentuk Dewan Undangan Negeri yang baharu. kerajaan negeri apabila menawan 15 daripada 28 kerusi negeri pada pilihan raya umum tahun itu. 

Read Previous

Ganja perubatan boleh digunakan di Malaysia jika ia melepasi peraturan negara

Read Next

Tidak logik’ menteri FT cadang perniagaan menjadi pasar raya untuk memintas larangan minuman keras KL

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.