Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Amanah’s Adly Zahari is Pakatan’s candidate for Melaka CM

Adly Zahari

Pakatan Harapan (PH) telah menamakan bekas ketua menteri Melaka Adly Zahari sebagai calonnya untuk jawatan yang sama jika gabungan itu menang pada pilihan raya negeri Melaka akan datang.

Pemimpin PH Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan perkara itu semasa sidang media hari ini, di mana beliau disertai oleh Adly, serta Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Amanah Mohamad Sabu.

“Kami telah mengemukakan seorang calon yang pernah memegang jawatan ketua menteri di Melaka, dan naratif kami konsisten.

“Jadi kata sepakat dalam kalangan Pakatan Harapan ialah kita meneruskan naratif kita, dan dengan itu, kita menamakan Adly Zahari sebagai penama kita untuk jawatan itu. Insya-Allah, apabila kita menang, beliau akan meneruskan agenda PH di negeri ini,” katanya.

Anwar berkata antara seteru Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN), jika rakyat Melaka mengundi salah seorang daripada mereka, huru-hara akan berlaku, dan akan berlaku perbalahan mengenai siapa yang patut menjadi ketua menteri.

“Saya sendiri, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu, untuk menyampaikan mesej yang jelas kepada rakyat Melaka bahawa PH bersama-sama sebagai satu, telah memutuskan bahawa semua pencalonan kita akan di bawah bendera PH, untuk menunjukkan sekurang-kurangnya ada satu gabungan yang tidak pecah dan lusuh.

“Jika anda lihat di seberang, antara PN dan BN – PAS hanya menumpang – jika menang, akan berlaku huru-hara di kalangan mereka kerana mereka mempunyai dua calon untuk ketua menteri,” katanya.

Anwar juga berkata kuasa untuk memilih siapa yang memimpin Melaka berada di tangan pengundi, menggesa mereka menolak ahli politik yang menyalahgunakan jawatan mereka untuk kepentingan peribadi.

“Rakyat ada pilihan. Mereka boleh memutuskan sama ada mereka mahu mengekalkan sistem kerajaan yang busuk, atau kerajaan berdasarkan prinsip etika,” katanya.

Adly memegang jawatan ketua menteri Melaka antara 2018 dan 2020 selepas memenangi kerusi DUN Melaka Bukit Katil.

Baca Lagi | Amanah’s Adly Zahari is Pakatan’s candidate for Melaka CM

Beliau mengangkat sumpah sebagai ketua menteri di hadapan Yang di-Pertua Negeri Melaka Mohd Khalil Yaakob di Dewan Seri Utama, Seri Negeri, di Ayer Keroh pada 11 Mei 2018, selepas PH memenangi majoriti mudah dalam Dewan Undangan Negeri Melaka untuk membentuk Dewan Undangan Negeri yang baharu. kerajaan negeri apabila menawan 15 daripada 28 kerusi negeri pada pilihan raya umum tahun itu. 

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini