Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ganja perubatan boleh digunakan di Malaysia jika ia melepasi peraturan negara

Khairy Jamaluddin

Penggunaan ganja perubatan dibenarkan di Malaysia kerana ia tidak melanggar Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Racun 1952 atau Akta Jualan Dadah 1952, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri kesihatan berkata produk yang mengandungi ganja boleh diimport dan digunakan di Malaysia selagi ia mematuhi undang-undang sedia ada.

Dalam jawapan bertulis parlimen kepada Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Khairy berkata produk itu perlu didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (DCA) tempatan.

Kriteria lain ialah pengimport dan pemborong mesti mempunyai lesen dan kelulusan yang sah di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, Akta Racun 1952 dan Akta Dadah Berbahaya 1952; dan bahawa sebarang jualan runcit mesti dilakukan oleh ahli farmasi atau pegawai perubatan berdaftar.

“Dengan mengambil kira kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk, sesiapa yang mempunyai bukti saintifik bahawa ganja (rami) boleh digunakan untuk tujuan perubatan boleh mendaftarkan produk mereka yang mengandungi ganja dengan DCA untuk dinilai dan didaftarkan di bawah Kawalan Dadah dan Kosmetik. Peraturan 1984 untuk dijual di Malaysia.

“Ganja juga di bawah Konvensyen Tunggal mengenai Dadah Narkotik 1961 Jadual 1. Jadual 1 mengehadkan penggunaan ganja kepada tujuan perubatan dan saintifik yang melibatkan pengeluaran, pengilangan, eksport, import, pengedaran, perdagangan, penggunaan dan pemilikan,” kata Khairy dalam balasannya.

Baca Lagi | Ganja perubatan boleh digunakan di Malaysia jika ia melepasi peraturan negara

“Bagi penggunaan ganja untuk tujuan perindustrian, di bawah Perkara 28 Konvensyen Tunggal Dadah Narkotik 1961, ia menyatakan: ‘Konvensyen ini tidak boleh digunakan untuk penanaman tumbuhan ganja secara eksklusif untuk tujuan industri (serat dan benih) atau hortikultur. tujuan’,” tambahnya.

Pada September, Syed Saddiq meminta kerajaan melihat ke dalam menghalalkan ganja perubatan dan hem.

Pada masa itu, beliau berkata kerajaan tidak seharusnya mengelak daripada membicarakan topik itu semata-mata kerana sensitiviti masyarakat, sebaliknya berpandukan kajian berdasarkan data dan sains.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini