The Malaysia Post

Malaysia, Indonesia akan memulakan koridor perjalanan berperingkat

Malaysia dan Indonesia telah bersetuju untuk melaksanakan koridor perjalanan antara kedua-dua negara melalui Pengaturan Koridor Perjalanan atau Susunan Lorong Perjalanan Vaksinasi, memandangkan kedua-dua negara semakin pulih daripada pandemik Covid-19.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata menteri berkaitan akan memperhalusi inisiatif itu supaya sempadan antara kedua-dua negara — melibatkan laluan Kuala Lumpur-Jakarta-Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur-Bali-Kuala Lumpur — dapat dibuka.

“Kenyataan bersama akan dibuat untuk mengumumkan pembukaan sempadan antara Malaysia dan Indonesia,” katanya dalam sidang media bersama Presiden Joko Widodo di Istana Bogor sempena lawatan rasmi tiga hari sulungnya yang bermula semalam.

Mengenai pekerja asing Indonesia di Malaysia, beliau memberi jaminan bahawa kebajikan dan perlindungan warga Indonesia yang bekerja di Malaysia akan terus terpelihara.

Ismail Sabri berkata Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) yang dipinda tahun lepas menjamin penginapan yang selesa untuk pekerja, bukan sahaja untuk rakyat Malaysia tetapi juga untuk warga asing, termasuk dari Indonesia.

Perdana menteri turut memberi jaminan bahawa MoU Perekrutan dan Perlindungan Pekerja Rumah Tangga Indonesia di Malaysia antara Kementerian Sumber Manusia Malaysia dan Kementerian Tenaga Kerja Indonesia akan dimuktamadkan secepat mungkin.

Beliau berkata pekerja Indonesia boleh mengambil kesempatan daripada lanjutan program Penentukuran Semula kerajaan Malaysia sehingga akhir tahun ini dengan sama ada pulang ke tanah air secara sukarela atau bekerja secara sah.

Kerjasama antara Malaysia dan Indonesia dalam bidang kebudayaan juga akan dipertingkatkan melalui penyenaraian bersama di Unesco beberapa barangan warisan budaya yang diwarisi secara kolektif, kata perdana menteri.

Penyenaraian bersama pada masa hadapan boleh menghalang hubungan daripada terjejas kerana Malaysia dan Indonesia berkongsi banyak persamaan dalam pelbagai perkara termasuk adat resam, tradisi dan warisan budaya.

Pada tahun 2020, kedua-dua negara telah membuat penyenaraian bersama kepada Unesco untuk “Pantun” melalui pencalonan multinasional.

Berhubung persempadanan sempadan maritim antara kedua-dua negara, Ismail Sabri memberi jaminan bahawa Malaysia terus komited untuk mencapai penyelesaian bagi memuktamadkan isu itu.

“Terdapat empat isu berkaitan; dua isu telah diselesaikan dan boleh ditandatangani,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri dan Jokowi bersetuju isu Myanmar perlu ditangani dengan baik memandangkan kesan masalah yang berlaku di negara itu telah memberi kesan kepada Malaysia dari segi kedatangan pelarian Rohingya ke Malaysia yang kini berjumlah lebih 200,000 orang.

Di akhir sidang media, Ismail Sabri menjemput Jokowi untuk mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia. Jokowi telah melakukan dua lawatan rasmi ke Malaysia sejak memegang jawatan sebagai presiden.

Terdahulu, Ismail Sabri dan Jokowi menyaksikan majlis menandatangani dua memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Indonesia untuk kerjasama dalam bidang pendidikan dan adat resam.

Baca Lagi | Malaysia, Indonesia akan memulakan koridor perjalanan berperingkat

Penandatanganan kedua-dua MoU itu adalah menunjukkan tahap hubungan baik yang telah lama terjalin antara Malaysia dan Indonesia.

Dalam lawatan itu, Ismail Sabri diiringi Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, dan pertuduhan urusan Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia Adlan Mohd Shaffieq.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bekas wakil rakyat Umno mempunyai pengalaman, berguna jika Pakatan memenangi pilihan raya Melaka

Read Next

Ganja perubatan boleh digunakan di Malaysia jika ia melepasi peraturan negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.