Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bekas wakil rakyat Umno mempunyai pengalaman, berguna jika Pakatan memenangi pilihan raya Melaka

Adly Zahari

Ketua Pakatan Harapan (PH) Melaka Adly Zahari hari ini mempertahankan keputusan gabungan itu untuk meletakkan dua bekas ahli Umno pada pilihan raya negeri.

Dalam temu bual dengan Malaysiakini yang diterbitkan hari ini, Adly mengakui keputusan itu bukan tanpa kontroversi, dan pemimpin PH turut menerima kritikan dalaman yang berat.

“Saya tidak boleh menafikan bahawa Idris mempunyai pengalaman dalam pentadbiran negeri, yang saya percaya Melaka boleh memanfaatkannya. Begitu juga dengan Nor Azman, yang juga mempunyai pengalaman dan kekuatannya.

“Harapan boleh menggunakan apa yang mereka ada untuk memacu Melaka ke hadapan,” kata Adly kepada portal berita itu.

“Pada pendapat saya, yang paling penting ialah melihat bagaimana gabungan itu dibentuk dan sejauh mana dasar-dasarnya boleh diterima oleh mereka,” tambahnya.

Datuk Seri Idris Haron adalah ketua menteri Melaka dari 2013 hingga 2018. Adly adalah penggantinya ketika PH berkuasa pada PRU14 sehingga kejatuhannya awal tahun lalu.

Datuk Nor Azman Hassan adalah bekas Exco kerajaan negeri Melaka. Kedua-dua beliau dan Idris adalah antara empat Adun yang menarik balik sokongan kepada Datuk Seri Sulaiman Md Ali Umno lepas, mencetuskan kejatuhan kerajaan negeri dan memaksa pilihan raya 20 November walaupun negara masih bergelut dengan Covid-19.

Bagaimanapun, Adly menyamakan keputusan untuk mengambil Idris dan Nor Azman seperti masa PH menerima Tun Dr Mahathir Mohamad dan Bersatu ke dalam barisannya sebelum PRU14, berkata ia berdasarkan persefahaman untuk berusaha mendapatkan gambaran yang lebih besar daripada jumlah bahagiannya. .

“Ini juga asas yang digunakan apabila kita memilih kesemua 28 calon untuk pilihan raya negeri, mereka datang dari pelbagai latar belakang dan membawa pengalaman mereka yang boleh membantu membawa Melaka ke arah kecemerlangan,” Adly dipetik sebagai berkata.

“Sudah tentu, melihat kita mengambil orang baru dan latar belakang mereka adalah Umno, ia tidak mudah. Apabila Harapan menerima Mahathir, ia juga tidak mudah ketika itu.

Baca Lagi | Bekas wakil rakyat Umno mempunyai pengalaman, berguna jika Pakatan memenangi pilihan raya Melaka

“Tetapi kami juga meneliti beberapa perkara yang menjadi asas kepada keputusan kami. Pertama, mereka telah ditendang keluar dari Umno, jadi mereka tidak lagi mempunyai asas parti lagi. Ini adalah salah satu perkara dalam penilaian kami.

“Kami percaya bahawa kami boleh bekerjasama. Ia bukan mudah dari awal, tetapi jika mereka boleh menerima budaya Harapan, menerima dasar kita, dan memperjuangkan tadbir urus yang baik selain bekerja untuk rakyat, maka saya percaya Harapan boleh cemerlang dalam pilihan raya ini,” katanya dipetik berkata.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini