The Malaysia Post

Dalam perbicaraan Zahid, peguam mencadangkan motivasi politik di sebalik 47 tuduhan

47 tuduhan jenayah terhadap presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kononnya disebabkan oleh alasan politik kerana dia didakwa setelah gabungan Pakatan Harapan mengambil alih pemerintahan persekutuan, kata peguamnya di Mahkamah Tinggi hari ini.

Peguam pertahanan utama Zahid, Hisyam Teh Poh Teik mencadangkan hal ini semasa memeriksa semula penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Khairudin Kilau.

Khairudin memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-99 dan terakhir dalam perbicaraan Zahid, di mana mantan timbalan perdana menteri itu menghadapi 47 tuduhan yang melibatkan dakwaan pecah amanah dana Yayasan Akalbudi yang berkaitan dengan Zahid, dakwaan menerima rasuah dan tuduhan pengubahan wang haram.

Hisyam mencadangkan bahawa semua 47 tuduhan terhadap Zahid tidak mempunyai asas dalam fakta atau undang-undang, tetapi Khairudin tidak setuju.

Penyiasat SPRM juga semakin tidak setuju ketika Hisyam berusaha mencadangkan bahawa tuduhan jenayah terhadap Zahid disebabkan oleh perubahan pemerintahan di Malaysia.

Hisyam kemudian berusaha menunjukkan bahawa tuduhan terhadap Zahid bermotifkan politik, tetapi ini ditolak dengan keberatan dari timbalan pendakwa raya Ahmad Sazilee Abdul Khairi yang mengatakan pertanyaan itu “skandal” kerana tidak ada politik dalam tuduhan itu.

Baca Lagi | Kurangnya pembangunan di Sabah kerana politik yang berlebihan

Walaupun menyetujui tidak ada politik dalam tuduhan tersebut, hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah mengizinkan pertanyaan oleh peguam Zahid mengenai tuduhan yang didakwa bermotifkan politik, kerana pihak pembelaan diizinkan untuk mengemukakan pembelaan mereka sambil menanyakan saksi pendakwaan.

Hisyam sekali lagi bertanya apakah semua 47 tuduhan terhadap Zahid adalah kerana alasan politik, tetapi Khairudin tidak bersetuju.

Khairudin juga tidak bersetuju bahawa Zahid dikenakan 47 tuduhan kerana kedudukannya sebagai presiden Umno.

Setelah bekerja dengan SPRM selama lebih kurang 20 tahun sebagai penyiasat sejak Disember 1999 setelah bergabung dengan organisasi itu yang kemudian dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah, Khairudin bersetuju bahawa ini adalah “pertama kalinya” dia mengetahui 47 tuduhan dikenakan terhadap seorang ahli politik setelah perubahan rejim.

Hisyam telah bertanya: “Dalam 20 tahun, adakah anda melihat atau membaca dari mana-mana ahli politik, setelah pemerintah diubah, telah dikenakan 47 tuduhan”, dengan Khairudin menjawab: “Sepengetahuan saya, tidak.”

Gabungan Barisan Nasional pimpinan Umno tewas pada pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei 2018, dengan Pakatan Harapan kemudian membentuk kerajaan sehingga akhir Februari 2020 ketika Perikatan Nasional kemudian mengambil alih pemerintahan.

Zahid didakwa pada 19 Oktober 2018 dengan 45 pertuduhan daripada 47 pertuduhan, sementara baki dua tuduhan pecah amanah yang dikenakan terhadapnya kemudian – satu pertuduhan masing-masing pada 14 Disember 2018, dan 20 Februari 2019. Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran hari ini kemudian bertanya kepada Khairudin apa asas pertuduhan yang dicadangkan olehnya sebagai penyiasat SPRM kepada Jabatan Peguam Negara dalam kes Zahid.

Read Previous

Momota Jepun menang di All England setelah penangguhan virus

Read Next

Loke mengatakan tidak mustahil DAP bekerjasama dengan Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.