The Malaysia Post

Keputusan Umno mengenai Bersatu tidak dipengaruhi oleh sesiapa – Tok Mat

Tok Mat

Keputusan Umno untuk menghentikan kerjasama dengan Bersatu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak, kata timbalan presidennya Datuk Seri Mohamad Hasan.

Sebaliknya, parti itu hanya memenuhi tuntutan ahli akar umbi, katanya.

“Umno adalah parti yang matang. Kita tidak akan lagi bersama Bersatu semasa pilihan raya.

“Ini bukan keputusan yang dibuat oleh satu atau dua orang tetapi lebih dari 100 bahagian, jadi tidak ada masalah yang dipengaruhi oleh siapa pun,” katanya kepada wartawan setelah mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa Muafakat Nasional (MN) Negri Sembilan di sini, hari ini, bersama pesuruhjaya PAS negeri, Rafiei Mustapha juga hadir.

Dia mengulas kenyataan bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional, Tan Sri Annuar Musa yang mendakwa bahawa Umno seolah-olah berada di bawah pengaruh pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mohamad menambah bahawa Umno tetap dengan pendiriannya untuk bekerjasama dengan PAS dalam memperkukuhkan MN.

Baca Lagi | Bersatu mengatakan akan meneruskan usaha ‘jujur, ikhlas’ dengan sekutu Perikatan

Sementara itu, Rafiei mengatakan PAS berpegang teguh pada prinsip-prinsip memperkukuhkan MN dan mempertahankan Perikatan Nasional, dan akan mengambil kedudukan sebagai orang tengah, sehingga mengukuhkan kerjasama di kalangan orang Melayu Islam.

“Kami akan melaksanakan apa sahaja keputusan yang dibuat oleh PAS pusat. Dalam pertemuan hari ini, kami telah bersetuju untuk membentuk pasukan petugas untuk melaksanakan program dengan Umno di peringkat negeri, bahagian dan cawangan, ”katanya.

Sekretariat Barisan Nasional telah menggantung ketua pegawai media selama sebulan kerana melepaskan apa yang didakwanya sebagai kenyataan media yang tidak disetujui dan tidak tepat atas nama ketua BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Setiausaha Eksekutif BN, Datuk Mohamad Sahfri Ab Aziz, dalam satu kenyataan di sini hari ini, mengatakan keputusan itu diambil setelah mendengar pandangan jawatankuasa siasatan dalaman yang ditubuhkan pagi ini untuk membincangkan perkara itu.

“Kami membincangkan siaran media ketua BN mengenai keputusan yang dibuat dalam mesyuarat Majlis Tertinggi BN, yang dianggap tidak tepat dan dibebaskan tanpa persetujuan sekretariat parti. Katanya, Ahmad Zahid, yang merupakan presiden Umno, juga dengan tegas menunjukkan bahawa kekeliruan terhadap kenyataan itu disebabkan oleh kesalahan yang dilakukan oleh seorang pegawai di sekretariat BN.

Read Previous

Muhyiddin akan membuat lawatan rasmi ke Arab Saudi, UAE mulai esok

Read Next

Muhyiddin berharap gabungan Perikatan akan terus bersama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here