The Malaysia Post

Muhyiddin akan membuat lawatan rasmi ke Arab Saudi, UAE mulai esok

Muhyiddin-saudi

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan melakukan lawatan rasmi empat hari ke Arab Saudi mulai esok hingga 9 Mac, diikuti dengan lawatan rasmi ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) dari 9 hingga 11 Mac.

Perincian yang diberikan oleh Kementerian Luar Negeri Malaysia (Wisma Putra) mengatakan bahawa ini akan menjadi lawatan rasmi pertama Muhyiddin ke kedua negara sejak memegang jawatan pada 1 Mac 2020.

Kunjungan ke Arab Saudi adalah atas undangan yang dilanjutkan pada April 2020 oleh Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud.

“Muhyiddin mendapat kehormatan sebagai ketua pemerintah asing pertama yang diundang oleh Raja Salman mengikuti Persidangan Al Ula yang bersejarah pada 5 Januari 2021,” kata Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini.

Program rasmi perdana menteri akan berlangsung di Istana Al-Yamamah di Riyadh pada 9 Mac, yang merangkumi upacara sambutan rasmi, penonton maya dengan Raja Salman, dan pertemuan dengan Putera Mahkota Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud.

Lawatan ini tidak hanya akan memberi peluang bagi kedua belah pihak untuk memperkuat bidang kerjasama tradisional, tetapi juga menjalin kerjasama yang lebih besar di bidang baru, seperti teknologi baru dan inovasi, serta kerjasama tenaga.

Baca Lagi | Kulasegaran, Thomas Su akan bertanding dalam pemilihan DAP Perak yang akan datang

Reorientasi ekonomi Saudi yang berterusan, didorong oleh Kerajaan Wawasan 2030, telah memperluas ruang lingkup peluang kerjasama Malaysia-Saudi dengan ketara.

Dalam lawatan itu, Malaysia dan Arab Saudi diharapkan dapat membincangkan usaha-usaha untuk memperkukuhkan lagi hubungan dua hala yang ada dan meneroka bidang kerjasama baru dengan pandangan untuk meningkatkan kerjasama, termasuk penubuhan Jawatankuasa Strategik Tahap Tinggi (HLSC) di menteri luar ‘tahap.

Kedua-dua negara juga akan membincangkan cadangan penubuhan Pusat Inovasi Teknologi Malaysia-Saudi yang akan menyediakan platform untuk mendorong kerjasama dalam pembangunan bandar pintar, kecerdasan buatan, dan Revolusi Industri Keempat (IR 4.0).

Cadangan lain termasuk formalisasi inisiatif “Perkhidmatan Jalan Mekah” yang akan memudahkan dan mempermudah proses pra-izin bagi jemaah haji dan umrah Malaysia, seperti pengaturan lapangan terbang, pemeriksaan visa dan pasport, prosedur kastam, dan pengaturan logistik lainnya.

Kuota haji rasmi serta prosedur haji dan umrah untuk jemaah haji Malaysia juga dijangka akan dibincangkan dalam lawatan tersebut.

Lawatan ini juga akan memberi peluang kepada Malaysia untuk meneroka pasaran baru untuk eksport minyak sawit ke Arab Saudi serta Timur Tengah dan kawasan Afrika dan juga memperkukuhkan kerjasama dalam industri halal.

Wisma Putra menyatakan bahawa Muhyiddin juga akan menunaikan umrah di Makkah, diikuti dengan ziarah di Madinah mulai esok hingga 8 atas undangan Raja Salman.

Sementara itu, pada lawatan rasmi Muhyiddin ke UAE, kenyataan itu mengatakan bahawa kedua-dua pihak akan membincangkan beberapa cadangan untuk memperkukuhkan lagi hubungan dua hala yang ada dan meneroka bidang kerjasama baru dengan pandangan untuk meningkatkan perkongsian ke tahap yang lebih tinggi.

Ini termasuk kolaborasi dalam fasa pemulihan pasca pandemik melalui teknologi, inovasi, dan perkongsian ekonomi. Kedua-dua negara juga akan membincangkan cadangan penubuhan Gabungan Keselamatan Makanan Antarabangsa (IFSC) dengan objektif utama untuk membangun ketahanan dan ketahanan yang lebih besar dalam rantaian bekalan makanan global.

Read Previous

Kulasegaran, Thomas Su akan bertanding dalam pemilihan DAP Perak yang akan datang

Read Next

Keputusan Umno mengenai Bersatu tidak dipengaruhi oleh sesiapa – Tok Mat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here