The Malaysia Post

Kulasegaran, Thomas Su akan bertanding dalam pemilihan DAP Perak yang akan datang

Kulasegaran

Selepas tempoh 10 tahun, ahli parlimen M. Kulasegaran dan Thomas Su kembali mencalonkan diri untuk pemilihan parti tiga kali ganda DAP yang akan berlangsung minggu depan.

Kedua-duanya mengumumkan niat mereka untuk mencalonkan diri dalam pemilihan DAP Perak pada 14 Mac, yang juga bertepatan dengan konvensyen negeri yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Ipoh.

“Kami akan mengumpulkan sejumlah 15 calon,” kata Su, yang juga anggota Parlimen Kampar, kepada wartawan di sini hari ini.

Dia mengatakan bahawa dia akan disertai oleh Leow Thye Yih dan Terence Naidu, yang masing-masing ADUN Pokok Assam dan Pasir Berdamar dengan Cheong Chee Khing dan Keong Meng Sing, yang merupakan bekas ADUN Bercham dan Menglembu.

Dia mengatakan bahawa dia dan Kulasegaran telah mengunjungi cawangan DAP di negeri ini dan telah dipujuk untuk mencalonkan diri sebagai pemegang jawatan oleh anggota akar umbi mereka selepas pemilihan parti negeri terakhir pada tahun 2018.

Baca Lagi | Askar transgender Korea Selatan ditemui mati

“Maklum balas yang kami dapat adalah mereka mahukan perubahan kepada kepemimpinan untuk memperkuatkan parti,” tambahnya.

Kulasegaran, yang merupakan Ahli Parlimen Ipoh Barat, berkata ahli akar umbi mahu DAP Perak bertanding di lebih banyak kerusi pada pilihan raya akan datang.

“Ada keperluan untuk meningkatkan jumlah kerusi dalam pertandingan parti daripada hanya terbatas pada 18.

“Sekiranya kita meningkatkannya menjadi 25 kerusi, kita akan dapat memainkan peranan yang lebih penting,” katanya, sambil menambah bahawa DAP Perak harus mula berbincang dengan sekutunya dalam Pakatan Harapan mengenai pembahagian kerusi.

DUN Perak mempunyai 59 kerusi. Gabungan PH Pembangkang pada masa ini menguasai 23, dengan bahagian terbesar dipegang oleh DAP sementara Amanah mempunyai lima dan PKR mempunyai tiga.

Bekas menteri sumber manusia itu juga yakin kepercayaan masyarakat terhadap DAP dan Pakatan Harapan (PH) secara umum, tetap kuat, walaupun setelah beberapa ADUN membelot. Adun Tronoh Paul Yong Choo Kiong dan ADUN Buntong A. Sivasubramaniam keluar dari DAP tahun lalu untuk bebas tetapi sejak itu memasuki Bersatu, parti utama dalam gabungan Perikatan Nasional yang berkuasa, bergabung dengan ADUN Kuala Kurau, Datuk Abdul Yunus Jamahri yang sebelumnya bersama PKR. Yang keempat, ADUN Titi Serong, Hasnul Zulkarnain, meninggalkan Amanah dan tetap bebas.

Read Previous

Bersatu mengatakan akan meneruskan usaha ‘jujur, ikhlas’ dengan sekutu Perikatan

Read Next

Muhyiddin akan membuat lawatan rasmi ke Arab Saudi, UAE mulai esok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here