The Malaysia Post

Bersatu mengatakan akan meneruskan usaha ‘jujur, ikhlas’ dengan sekutu Perikatan

Bersatu

Bersatu telah mengakui hasrat Umno untuk tidak bekerjasama untuk pilihan raya ke-15, dengan mengatakan bahawa ia akan terus maju dengan komponen lain dari gabungan Perikatan Nasional yang berkuasa.

Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin, bagaimanapun, mengulangi bahawa parti itu menganggap pentadbiran Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tetap utuh dan berfungsi walaupun terdapat perkembangan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat majlis tertinggi Bersatu malam ini, Hamzah mengatakan parti itu memandang surat Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang mengumumkan pemutusan itu secara serius kerana implikasinya kepada gabungan pemerintah.

“Dalam hal ini, Bersatu telah memutuskan untuk terus fokus mengembangkan kerjasama dengan sekutu di Perikatan Nasional, yaitu PAS, STAR, SAPP dan Gerakan, berdasarkan perjuangan yang ikhlas dan jujur untuk rakyat demi memenangkan jeneral yang akan datang pilihan raya, ”katanya.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Zahid menulis surat kepada Bersatu pada 26 Februari untuk mengesahkan bahawa partinya tidak akan mengekalkan kerjasama politik mereka untuk PRU15.

Setiausaha Agung Umno, Datuk Ahmad Maslan mengesahkan surat itu hari ini dan mengesahkan hasrat parti itu.

Parti nasionalis Melayu hanya dijangka membincangkan perkara itu dalam perhimpunan agungnya yang tertangguh akhir bulan ini tetapi surat Zahid telah mendahului perkara ini.

Umno bekerjasama dengan Bersatu setelah menarik diri dari gabungan Pakatan Harapan tahun lalu, bersama-sama membentuk pentadbiran PN dengan PAS dan beberapa komponen bekas Barisan Nasional.

Baca Lagi | Anwar menegaskan Perikatan masih sebagai kerajaan minoriti

Namun, tidak lama kemudian, Umno kembali memperlakukan Bersatu sebagai saingan politik dan akhirnya enggan memasuki PN secara rasmi.

Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berharap “pemimpin tertentu” dari Umno akan mengkaji semula keputusan parti mereka untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada pilihan raya ke-15 (PRU15).

Azmin, yang juga pengarah pilihan raya Bersatu, menambah bahawa PN dibina berdasarkan hasrat mulia untuk melindungi rakyat Malaysia semasa wabak kesihatan, dan menghargai perpaduan di atas segalanya untuk memastikan kerajaan stabil.

“Kami berharap pemimpin tertentu dalam Umno dapat mengambil sikap untuk memeriksa kembali keputusan tersebut kerana pemerintah PN ini dibina dengan aspirasi mulia,” katanya kepada pemberita selepas solat Jumaat di Taman Melawati hari ini. Azmin juga mengatakan bahawa PN akan terus memberi tumpuan untuk memperkukuhkan kesatuan pakatan dan akan terus mengalu-alukan mana-mana pihak yang berkongsi hasrat mereka.

Read Previous

Penyiasat SPRM tidak bersetuju tuduhan rasuah tidak boleh melebihi RM2 juta

Read Next

Kulasegaran, Thomas Su akan bertanding dalam pemilihan DAP Perak yang akan datang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here