The Malaysia Post

Anwar menegaskan Perikatan masih sebagai kerajaan minoriti

anwar

Kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Bersatu masih menjadi minoriti walaupun terdapat pengisytiharan sokongan daripada dua Ahli Parlimen yang baru saja keluar dari PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan.

Presiden PKR menegaskan bahawa kehilangan dua ahli parlimennya tidak mempengaruhi bilangan gabungan Pakatan Harapan (PH) untuk membentuk kerajaan berikutnya, beberapa lapor berita melaporkan hari ini.

“Dengan dua yang melonjak, mereka masih minoritas. Saya ingin menekankan ini, jadi tidak ada salah faham. Mereka masih minoriti, dengan jumlah yang jauh lebih sedikit daripada kita, ”katanya seperti dikutip akhbar harian Utusan Malaysia kepada wartawan di Port Dickson malam tadi.

Laporan bahawa kedua-dua MP Julau Larry Sng dan MP Tebrau Steven Choong telah mengundurkan diri dari PKR muncul pada hujung minggu lalu.

Mereka berdua mengisytiharkan diri mereka sebagai Ahli Parlimen bebas tetapi dilaporkan menandatangani pernyataan berkanun untuk menyokong Muhyiddin yang mengetuai Bersatu. Gambar menunjukkan sokongan ini juga tersebar di internet.

Anwar, pemimpin Pembangkang, mengaku September lalu memiliki “mayoritas meyakinkan” untuk membentuk pemerintahan, tetapi sejauh ini menahan diri untuk tidak menyatakan jumlah atau identiti mereka yang kononnya telah beralih setia kepadanya.

Malaysia kini berada dalam keadaan darurat dan Parlimen juga telah digantung, dengan berkesan mencegah suara keyakinan atau kekurangan Muhyiddin, dari dibentangkan.

Mereka berdua mengisytiharkan diri sebagai Ahli Parlimen bebas tetapi dilaporkan menandatangani pernyataan berkanun untuk menyokong Muhyiddin yang mengetuai Bersatu. Gambar-gambar menunjukkan sokongan ini juga tersebar di internet. Jabatan Peguam Negara (AGC) hari ini membantah cuti semakan kehakiman yang diminta oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mencabar tindakan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk menggantung Parlimen semasa tempoh Darurat.

Baca Lagi | Muhyiddin mendakwa Puad Zarkashi Umno atas fitnah berhubung Facebook post

Peguam kanan persekutuan (SFC) Ahmad Hanir Hambaly mengatakan bahawa bantahan dibuat dengan alasan permohonan semakan kehakiman Anwar tidak dibenarkan oleh Artikel 150 (6) dan Artikel 150 (8) Perlembagaan Persekutuan.

“Hari ini akan mendengar permohonan semakan kehakiman oleh pemohon (Anwar). Namun, AGC keberatan terhadap permohonan itu, dan setelah mendengar hujah pihak-pihak yang terlibat, pengadilan menetapkan 11 Maret untuk pihak-pihak mengajukan pengajuan mereka sebagai balasan, ”katanya kepada wartawan setelah prosiding kes tersebut, yang dilakukan melalui sidang video di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Seri Mariana Yahya.

Prosiding juga dihadiri oleh SFC S. Narkunavathy dan peguam persekutuan Mohammad Sallehuddin Md Ali sementara Anwar diwakili oleh peguam Ramkarpal Singh dan Sangeet Kaur Deo.

Anwar, pemimpin Pembangkang, mengaku September lalu memiliki “mayoritas meyakinkan” untuk membentuk pemerintahan, tetapi sejauh ini menahan diri untuk tidak mengungkapkan jumlah atau identiti mereka yang kononnya telah beralih setia kepadanya. Malaysia kini berada dalam keadaan darurat dan Parlimen juga telah ditangguhkan, dengan berkesan mencegah suara keyakinan atau kekurangan Muhyiddin, dari dibentangkan.

Read Previous

Askar transgender Korea Selatan ditemui mati

Read Next

Bekas ketua PKR Pro-Muhyiddin berminat mempertahankan kerusi Julau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here