The Malaysia Post

Muhyiddin mendakwa Puad Zarkashi Umno atas fitnah berhubung Facebook post

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengemukakan tuntutan saman fitnah hari ini terhadap ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Mohd Puad Zarkashi, meminta pampasan dan permintaan maaf atas catatan di Facebook.

Bersama dengan tuntutan mahkamah yang diajukan di Mahkamah Tinggi di sini pagi ini, peguam Muhyiddin juga hari ini mengemukakan perakuan mendesak untuk permohonan ex-parte untuk perintah sementara atau perintah sementara untuk menghentikan Puad daripada menerbitkan pos Facebook yang difitnah atau kandungan yang serupa dengan Catatan Facebook.

Rosli Dahlan, salah seorang peguam Muhyiddin, memberitahu bahawa hakim Mahkamah Tinggi Datuk Seri Mohd Firuz Jaffril telah memberikan perintah sementara terhadap Puad, dengan perintah mahkamah ini akan dilaksanakan sehingga mahkamah memutuskan permohonan dengan kedua-dua pihak yang hadir.

Baca Lagi | Tony Pua mendesak Putrajaya untuk mengejar KPMG, Deloitte seterusnya

“Alasan permohonan telah dipenuhi dan afidavit menunjukkan semua fakta. Mahkamah berpuas hati bahawa terdakwa harus dikekang hingga akhir pembicaraan inter-parte, ”kata Rosli ketika menjelaskan alasan-alasan mengapa Mahkamah Tinggi memberikan perintah sementara terhadap Puad.

Peguam lain yang mewakili Muhyiddin di mahkamah yang mendengar perbicaraan sementara melalui permohonan ex-parte adalah Datuk DP Naban dan Louis Liaw.

Dalam permohonan ex-parte Muhyiddin untuk perintah sementara terhadap Puad yang dilihat oleh Malay Mail, dia meminta Mahkamah Tinggi memerintahkan agar perintah sementara itu menghentikan Puad atau rakan-rakannya dan wakilnya daripada menerbitkan, menyiarkan, berkongsi atau membagikan semula pos Facebook yang dikatakan memfitnah itu atau pernyataan yang serupa dan berkaitan dengan kandungan siaran Facebook.

Dalam permohonan perintah interim ex-parte, Muhyiddin meminta pengadilan untuk menyatakan bahwa itu adalah “penghinaan terhadap mahkamah” bagi siapa saja yang melanggar atau menyebabkan pelanggaran perintah tersebut walaupun mengetahui adanya perintah tersebut, dan bahawa pendengaran inter-parte mengenai perintah sementara itu didengar dalam masa 14 hari dari pemberian perintah sementara inter-parte.

Dengan alasan mengapa permohonan perintah sementara itu dibenarkan, peguam Muhyiddin mengatakan dalam aplikasi bertulis bahawa terdapat urgensi dalam hal ini kerana pos Facebook Puad dan pernyataan fitnah yang dikatakan akan terus merosakkan reputasi Muhyiddin sehingga mereka dikeluarkan, setelah menyatakan bahawa Facebook jawatan itu banyak dibaca dan dilaporkan oleh agensi berita. Peguam Muhyiddin juga mengatakan bahawa pos Facebook Puad yang dikatakan memfitnah dapat diakses oleh pengguna internet di seluruh dunia, dengan lebih dari 1.200 reaksi, 215 komen dan 182 perkongsian di Facebook ke siaran pada saat tuntutan ini diajukan.

Read Previous

Menugaskan 122 penguatkuasa Islam untuk mengejar Nur Sajat terlampau

Read Next

Djokovic mengikat rekod Federer selama 310 minggu sebagai ATP No.1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.