The Malaysia Post

Tony Pua mendesak Putrajaya untuk mengejar KPMG, Deloitte seterusnya

Tony Pua

Ahli Parlimen DAP, Tony Pua hari ini mendesak Kementerian Kewangan untuk sekarang fokus pada tuntutan terhadap bekas juruaudit 1Malaysia Development Berhad (1MDB), KPMG dan Deloitte Malaysia.

Ahli Parlimen Damansara itu mengatakan kementerian telah melakukan dengan baik untuk menyelesaikan penyelesaian bernilai RM2.83 bilion dengan AmBank Bhd atas kesalahannya dalam skandal rasuah 1MDB dan kini harus memastikan penyelesaian yang serupa dengan KPMG dan Deloitte melalui pengadilan atau penyelesaian.

“Seperti kes AmBank, dokumen tuntutan terhadap kedua-dua entiti itu diselesaikan oleh para profesional lebih dari setahun yang lalu.

“Namun, tidak seperti tahap kerjasama yang akan ditunjukkan oleh AmBank, juruaudit ‘antarabangsa’ ini gagal menunjukkan penyesalan dan menolak untuk mengakui sebarang kesalahan dalam skandal RM50 bilion walaupun terdapat bukti yang jelas mengenai kegagalan mereka menjalankan tanggungjawab audit mereka dengan cara yang cekap, ”katanya dalam satu kenyataan.

Pua juga mendesak Kementerian Kewangan untuk tidak menyerah dalam rundingannya dengan KPMG dan Deloitte.

Baca Lagi | Pengisytiharan Darurat bukan kerana politik kata Muhyiddin

“Oleh kerana mereka tidak menunjukkan penyesalan atas kesalahan mereka dalam puluhan miliar ringgit untuk pembayar cukai Malaysia, Kementerian Kewangan, melalui 1MDB harus segera mengajukan tuntutan yang relevan, yang telah disiapkan sepenuhnya, terhadap mereka di Mahkamah,” katanya.

Dia menambah bahawa dia telah mengemukakan aduan terhadap kedua-dua KPMG dan Deloitte serta rakan masing-masing Ahmad Nasri Abdul Wahab dan Ng Yee Hong, masing-masing pada bulan Mac dan Jun 2015 dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA) kerana memfailkan penyata kewangan tahunan 1MDB yang palsu.

“Keluhan saya terhadap KPMG adalah kerana kegagalannya untuk mempertimbangkan pendedahan penting transaksi yang berlaku dalam pelaburan 1MDB bernilai AS $ 1 miliar (RM4.05) bilion untuk membentuk usaha sama yang dibatalkan dengan Petrosaudi International Limited dari 2009 hingga 2010, termasuk sekurang-kurangnya AS $ 700 juta (RM2.83 bilion) yang diserahkan kepada syarikat Jho Low, Good Star Limited, ”katanya.

Pua mengingatkan bahawa KPMG kemudian melakukan prestasi memecahkan rekod yang boleh dibilang dengan menandatangani audit kewangan Mac 2010 dalam masa tiga minggu setelah dilantik pada bulan September 2010, setelah juruaudit asal Ernst & Young (EY) dipecat.

“EY enggan menandatangani penyata kewangan 1MDB kerana penyelewengan dalam transaksi dengan Petrosaudi.

“Deloitte, sebaliknya, mengambil alih dari KPMG setelah yang terakhir dipecat oleh 1MDB pada bulan Disember 2013.

“KPMG menolak untuk menandatangani akaun Mac 2013 kerana tidak dapat mengesahkan kesahihan pelaburan 1MDB sebanyak AS $ 2,318 bilion (RM9,40) bilion dalam dana pelaburan yang lemah yang diparkir di Kepulauan Cayman,” katanya.

Dia juga mengingatkan bahawa menuduh Deloitte Malaysia dengan sengaja dan / atau secara tidak sengaja gagal melakukan ketekunan dan audit wajar dan audit risiko aliran tunai dan risiko kecairan 1MDB.

“Deloitte mengesahkan 1MDB sebagai masalah berterusan pada 5 November 2014, setelah itu 1MDB segera gagal membayar pinjaman RM2 bilion pada akhir November 2014.

“Ini kerana Deloitte gagal melakukan pengesahan dan verifikasi pelaburan 1MDB di Kepulauan Cayman, yang ternyata penipuan,” katanya.

Pada 26 Februari, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz mengatakan bahawa AMMB Holdings Berhad telah bersetuju untuk membayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia sebagai penyelesaian global atas semua tuntutan dan tindakan tertunggak berhubung penglibatan AmBank Group dalam skandal 1MDB. Katanya, penyelesaian itu adalah sebahagian daripada usaha berterusan pemerintah Malaysia terhadap semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam entiti berkaitan 1MDB dan 1MDB untuk mendapatkan kembali dana.

Read Previous

Bahagian pasaran Proton mencecah tinggi tujuh tahun pada 27.1 peratus dengan 11,873 unit dihantar pada bulan Februari

Read Next

Menugaskan 122 penguatkuasa Islam untuk mengejar Nur Sajat terlampau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here