The Malaysia Post

Menugaskan 122 penguatkuasa Islam untuk mengejar Nur Sajat terlampau

Justice for Sisters (JFS) telah melabelkan cubaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk menahan pengusaha kosmetik Nur Sajat sebagai keterlaluan, dan meminta pihak berkuasa Islam negeri untuk segera menghentikan semua pendakwaan terhadapnya.

Dalam satu kenyataan, kumpulan hak asasi transgender menyatakan keprihatinannya yang tinggi terhadap penganiayaan terhadap Nur Sajat dan tuduhan kononnya “menghina Islam” kerana hanya dirinya sendiri.

“Kami kagum dengan sumber dana dan sumber daya manusia yang diperuntukkan untuk operasi pencarian dan penangkapan terhadap Sajat.

“Semua tindakan JAIS ini melampau dan menunjukkan semangat mereka yang terlalu tinggi dalam menangkap dan menahan Sajat dengan segala cara kerana hanya menyatakan dirinya dan identiti jantina,” kata kumpulan itu.

JFS menyoal tuduhan terhadap Sajat – yang diduga berkaitan dengan acara keagamaan yang dianjurkannya pada tahun 2018 di mana dia muncul dengan baju kurung.

“Dia mengenakan baju kurung dianggap menghina Islam. Selanjutnya, sebagai hasil dari serangkaian usaha doxing oleh pelaku negara dan bukan negara, identiti yang tercatat pada surat keterangan kelahirannya dan juga kad pengenalannya telah diungkapkan kepada umum, yang menjadi landasan untuk pendakwaannya, “katanya.

JFS menambah bahawa walaupun pengkritik boleh menuduh Nur Sajat membawa tindakan ini kepada dirinya sendiri kerana tidak hadir ke mahkamah, ada masalah struktur yang lebih mendalam yang perlu ditangani terlebih dahulu.

Ia menambahkan bahawa juga penting untuk memahami dan berempati dengan beban dan tekanan kesihatan mental yang dialami oleh mereka yang dituntut kerana identiti jantina mereka kerana mahkamah Syariah menolak maruah masyarakat mereka yang pelik dan menambahkan halangan bagi mereka untuk mencari ganti rugi dan pemulihan.

Kumpulan penyokong itu menambah bahawa pendakwaan berterusan terhadap Nur Sajat berdasarkan identiti jantina adalah pelanggaran Artikel 8, yang melindungi orang dari diskriminasi berdasarkan gender.

“Walaupun negara cuba melihat jantina melalui lensa binari, jantina adalah istilah berlapis-lapis dan payung yang merangkumi identiti jantina, ekspresi jantina dan stereotaip jantina,” katanya.

Yang mendasari penganiayaan negara terhadap Nur Sajat adalah kriminalisasi dan tidak pengiktirafan orang trans, interseks dan bukan binari, kata kumpulan itu, dengan ini menimbulkan persoalan serius mengenai kebebasan beragama trans, interseks dan bukan perduaan orang Islam di Malaysia.

Baca Lagi | Cinta rakyat Malaysia terhadap kandungan Korea tanpa mengira genre memberi inspirasi

“Tampaknya seolah-olah negara hanya membenarkan orang LGBTQ ada jika mereka jatuh ke dalam definisi negara itu tentang orang Islam, dan menghendaki individu yang tidak sesuai dengan jantina untuk ‘mengubah’, ‘menekan’ atau ‘merehabilitasi’ diri mereka sendiri, yang semuanya mempunyai telah ditolak oleh badan perubatan dan hak asasi manusia antarabangsa kerana kesannya yang berbahaya terhadap kesejahteraan orang LGBTQ, ”katanya.

Awal minggu ini, Jais mengatakan pihaknya telah mengerahkan sekitar 122 anggota dan pegawai penguatkuasa untuk mencari dan menangkap Nur Sajat, berikutan kegagalannya menghadiri prosiding Mahkamah Tinggi Syariah Selasa lalu sehubungan dengan kes tiga tahun lalu.

Tuduhan terhadap Nur Sajat dibuat mengikut Seksyen 10 (a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hukuman tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bahagian 10 merujuk kepada kesalahan Syariah menghina Islam atau menyebabkan Islam dihina sama ada dengan mengejek atau menghina agama dan amalan dan ritual yang berkaitan sama ada dalam bentuk tulisan, bergambar atau fotografi. Nur Sajat telah menjadi subjek pemeriksaan ketat oleh pihak berkuasa dan beberapa orang awam mengenai identiti jantina.

Read Previous

Tony Pua mendesak Putrajaya untuk mengejar KPMG, Deloitte seterusnya

Read Next

Muhyiddin mendakwa Puad Zarkashi Umno atas fitnah berhubung Facebook post

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.