The Malaysia Post

Filem epik ‘Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan’ melepasi RM12 juta dalam tempoh empat hari selepas pembukaan yang memecahkan rekod

Filem epik Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan telah meraih kutipan RM12 juta dalam tempoh empat hari selepas ditayangkan di pawagam Khamis lalu.

Nombor yang dikemas kini dikongsi oleh pengendali pawagam tempatan Golden Screen Cinemas (GSC) melalui media sosial mereka.

Menurut GSC, setakat jam 9 malam semalam, filem itu mencatatkan kutipan RM11 juta sebelum mencecah paras RM12 juta, disiarkan pada jam 11.50 pagi.

Filem terbitan Kembara Studio dan diarahkan oleh Shamsul Yusof itu memecahkan rekod hari pembukaan kutipan tertinggi untuk filem epik tempatan dengan RM1 juta pada hari pertama menurut TGV Cinemas.

Berita Harian melaporkan bahawa ketua honcho Kembara Studio Abdul Rahman Mt Dali terkejut dengan sambutan itu.

“Kami bersyukur kepada Allah atas sokongan berterusan terhadap filem ini. Nombor kutipan juga termasuk dari pawagam Singapura dan Brunei.

“Jumlah terkumpul itu dijangka meningkat lebih tinggi kerana ia akan termasuk jualan dari pawagam tempatan serta dari dua negara lain juga.”

Tambahnya, mereka berterima kasih atas sokongan berterusan

daripada orang ramai yang telah memenuhi pawagam tempatan.

“Ia sangat simbolik kepada kami dan industri kreatif secara amnya. Terutama untuk filem yang penuh dengan mesej dan inilah yang ditunggu-tunggu oleh penonton filem.”

Sementara itu, gelombang adegan rakaman serta spoiler telah muncul di suapan media sosial yang mendorong pengarah filem itu mengeluarkan amaran melalui Instagramnya.

Shamsul berkata pihak produksi tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang ditangkap berkongsi lebih lima saat klip daripada filem itu.

Pelakon Beto Kusyairi meluahkan rasa kekecewaannya di Facebook kerana beberapa penonton filem yang telah merakam adegan filem itu, telah menandainya dalam siaran itu.

“Mereka merakam dan memuat naik beberapa adegan klimaks di TikTok. Dan kemudian, tanpa rasa bersalah pun, mereka ‘tag’ saya dalam jawatan itu. Mereka pada dasarnya memberi saya bukti,” tulisnya.

Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan adalah berdasarkan tokoh sejarah Mat Kilau yang memerangi penjajah British di Pahang pada tahun 1880-an.

Baca Lagi | Filem epik ‘Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan’ melepasi RM12 juta dalam tempoh empat hari selepas pembukaan yang memecahkan rekod

Barisan pelakon filem itu termasuklah Datuk Adi Putra, Datuk Jalaludin Hassan, Fattah Amin, Beto Kusyairi, Johan Asa’ri, Nam Ron serta Wan Hanafi Su.

Read Previous

Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang melanjutkan diskaun 50pc ke atas tambang feri untuk penunggang basikal, penunggang motosikal hingga akhir tahun

Read Next

Rayuan SRC: Peguam membantah Peguam Permaisuri yang mewakili Najib, mengatakan terdapat lebih 20,000 peguam berkelayakan di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.