The Malaysia Post

Rayuan SRC: Peguam membantah Peguam Permaisuri yang mewakili Najib, mengatakan terdapat lebih 20,000 peguam berkelayakan di Malaysia

Badan Peguam Malaysia telah membantah permohonan Queen’s Counsel of the United Kingdom Jonathan Laidlaw untuk mewakili Datuk Seri Najib Razak dalam rayuan terakhirnya membabitkan penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Setiausahanya B. Anand Raj dalam afidavit yang difailkan semalam, berkata peguam Najib sekarang Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memiliki lebih banyak pengalaman dan kelayakan berbanding Laidlaw, dan terdapat lebih 20,000 peguam berpengalaman lain di Malaysia untuk dipilih oleh bekas perdana menteri itu.

Anand berkata Muhammad Shafee sendiri mempunyai pengetahuan yang luas dan pengalaman yang luas kerana beliau telah hadir dan menghujahkan banyak kes melibatkan peruntukan undang-undang jenayah dan pertuduhan berkaitan rayuan Ahli Parlimen Pekan itu.

“Hakikat bahawa Muhammad Shafee dan pasukan undang-undangnya telah terlibat dalam kes subjek dan sudah biasa dengan pertuduhan dan peruntukan berkanun yang terlibat sejak awal, ia adalah pandangan yang dipertimbangkan oleh Badan Peguam Malaysia bahawa Muhammad Shafee sendiri memiliki pengalaman dan kelayakan yang lebih besar dalam menghormati isu yang belum selesai dalam rayuan, lebih-lebih lagi daripada pemohon (Laidlaw),” katanya.

Anand menegaskan bahawa hanya pada tahun-tahun awal selepas Malaysia mencapai kemerdekaan daripada UK pada 1957 apabila terdapat bilangan peguam tempatan yang terhad yang memerlukan bantuan daripada QC dan pakar asing lain.

“Hari ini, pada 2022, 65 tahun selepas merdeka, Badan Peguam Malaysia telah berkembang dalam kekuatan, secara kuantitatif dan kualitatif. Kami mempunyai 21,659 peguam bela dan peguam cara yang memiliki Sijil Tahunan dan Amalan yang sah pada 27 Jun 2022.

“Terdapat ramai peguam bela dan peguam cara yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam bidang litigasi pembelaan jenayah sehingga peringkat rayuan tertinggi. Penelitian kelayakan dan pengalaman pemohon (Laidlaw) seperti yang dinyatakan dalam afidavit tersebut (oleh Muhammad Shafee) mendedahkan bahawa beliau adalah QC terkemuka di UK dan mempunyai pengalaman yang pelbagai dan luas dalam pelbagai bidang kuasa.

“Beliau bagaimanapun tidak mempunyai kelayakan atau pengalaman khas dalam sistem perundangan Malaysia, sistem jenayah Malaysia dan dalam perundangan lain yang berkaitan yang diperlukan untuk rayuan,” katanya.

Beliau menambah bahawa Laidlaw tidak menunjukkan sebarang kebiasaan dengan statut

amalan dan prosedur tempatan Malaysia yang sedang berkembang sejak ia mencapai kemerdekaan.

Permohonan untuk mendapatkan QC akan didengar di Mahkamah Tinggi di sini pada 6 Julai di hadapan Hakim Ahmad Kamal Md Shahid.

Pada 25 Januari, firma guaman Tetuan Shafee & Co telah menyerahkan surat kepada Sekretariat Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat mengenai hasrat Najib untuk melantik QC bagi membantu beliau dalam isu kompleks dan persoalan undang-undang dalam rayuan kes SRC dalam Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan telah menetapkan 10 hari pada Ogos untuk mendengar rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara atas kesalahan penyelewengan dana syarikat.

Pada 8 Disember 2021, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dikenakan terhadap Najib kerana menyeleweng RM42 juta dana SRC.

Baca Lagi | Rayuan SRC: Peguam membantah Peguam Permaisuri yang mewakili Najib, mengatakan terdapat lebih 20,000 peguam berkelayakan di Malaysia

Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, yang mempengerusikan rakan hakim Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera, sebulat suara menolak rayuan Najib terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 28 Julai 2020.

Mahkamah Persekutuan adalah jalan terakhir rayuan Najib terhadap sabitan dan hukumannya. — Bernama

Read Previous

Filem epik ‘Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan’ melepasi RM12 juta dalam tempoh empat hari selepas pembukaan yang memecahkan rekod

Read Next

Sukan Komanwel: Aifa ialah rakan kongsi baharu Rachel, sasaran pingat emas jatuh, kata persatuan skuasy

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.