The Malaysia Post

Dalam perbicaraan rasuah, bekas pengarah syarikat memberitahu mahkamah dia menyediakan dokumen palsu untuk pembayaran tunai yang dibayar sebagai rasuah kepada Guan Eng

Seorang bekas pengarah eksekutif syarikat memberitahu Mahkamah Sesyen hari ini beliau bertindak demi kepentingan syarikat dengan mengikut arahan untuk menyediakan dokumen palsu yang bertujuan untuk menyamarkan bayaran tunai sebagai rasuah kepada bekas ketua menteri Lim Guan Eng berhubung projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Ketika memberi keterangan terhadap Lim

Ibrahim Sahari berkata Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli, yang terlibat dalam perbicaraan rasuah Lim, telah mengarahkan beliau dan Azli Adam untuk menyediakan “boneka” untuk baucar pembayaran dan invois yang digunakan untuk menyamarkan pembayaran tunai yang dibuat oleh syarikat kepada penerima sebenar. dan tujuan yang dimaksudkan.

Pada masa itu, Ibrahim ialah pengarah eksekutif kanan kewangan dan perkhidmatan korporat dalam Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB) dan bertanggungjawab menyelia akaun syarikat, kewangan dan meluluskan cek syarikat sebagai penandatangan.

Azli adalah naib presiden kanan kewangan dan perkhidmatan korporat di CZCSB dan bertanggungjawab menguruskan akaun syarikat termasuk penyediaan baucar pembayaran, cek dan invois.

Zarul Ahmad adalah salah seorang pengarah CZCSB pada masa itu juga dan sebelum ini memberi keterangan dia memberikan Lim sejumlah RM3.3 juta pada beberapa kali dari 2013 hingga 2017.

Di bawah pemeriksaan balas oleh peguam bela Gobind Singh Deo, Ibrahim yang juga saksi pendakwaan ke-29, berkata beliau sedar pemalsuan adalah satu kesalahan jenayah.

Bagaimanapun, saksi itu tidak bersetuju dengan cadangan peguam bahawa dia bersama Zarul Ahmad dan Azli adalah pembikin ‘tuan’.

Ketika diminta untuk menerangkan jenis individunya, Ibrahim berkata beliau adalah seorang yang menurut perintah demi kepentingan syarikat.

Ibrahim: Saya seorang yang menurut perintah.

Gobind: Orang yang menurut perintah?

Ibrahim: Patuhi arahan untuk kepentingan syarikat.

Ibrahim juga bersetuju dengan cadangan peguam itu bahawa dia tidak menyaksikan sendiri sama ada wang yang dikeluarkan oleh Zarul Ahmad itu benar-benar dibayar atau digunakan oleh penerima yang dimaksudkan.

Ibrahim sebelum ini mengesahkan pemalsuan membabitkan baucar pembayaran dan invois dikeluarkan di bawah tiga syarikat yang agak tidak aktif: Sinar Bina Consultancy Services (SBCS), Jurutera Konsult Maju Sdn Bhd (JKMSB) dan Bintang Ria Engineering (BRE).

Beliau juga memberitahu mahkamah bahawa “boneka” digunakan untuk tujuan rekod kewangan untuk mengelakkan isu dengan juruaudit.

Terdahulu dalam kenyataan saksinya, Ibrahim berkata Zarul Ahmad telah membuat pengakuan kononnya kepadanya selepas dia ditahan reman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekitar Januari 2018 berhubung siasatan kes itu.

“Bagaimanapun, Datuk Zarul tidak memaklumkan kepada saya jumlah dan kaedah pembayaran rasuah yang diberikan kepada Lim Guan Eng,” katanya.

Lim menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta bagi membantu Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd mendapatkan projek terowong dasar laut itu.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta rasuah berjumlah 10 peratus daripada keuntungan syarikat daripada ahli perniagaan Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli sebagai suapan untuk mendapatkan projek itu.

Baca Lagi | Dalam perbicaraan rasuah, bekas pengarah syarikat memberitahu mahkamah dia menyediakan dokumen palsu untuk pembayaran tunai yang dibayar sebagai rasuah kepada Guan Eng

Lim yang juga bekas setiausaha agung DAP turut menghadapi dua pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang dikaitkan dengan dasar laut negeri itu. projek terowong.

Perbicaraan disambung semula di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi pada 25 Julai.

Read Previous

Ratu terjun Pandelela meraih gangsa 10m pada pertemuan dunia di Budapest

Read Next

‘Ia adalah neraka’, kata mangsa yang terselamat mengenai serangan peluru berpandu Rusia ke atas pusat membeli-belah yang sibuk di Ukraine

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.