The Malaysia Post

Ratu terjun Pandelela meraih gangsa 10m pada pertemuan dunia di Budapest

Ratu terjun negara Datuk Pandelela Rinong Pamg terus mengharumkan nama Malaysia dengan memenangi pingat gangsa acara 10 meter (m) platform wanita pada Kejohanan Dunia 2022 di Budapest, Hungary, hari ini.

Kejayaan itu menyaksikan Pandelela menyamakan pencapaiannya pada Kejohanan Dunia 2015 di Kazan, Rusia, dan meningkatkan kedudukan kelimanya pada edisi 2019 di Gwangju, Korea Selatan.

Pada aksi terakhir yang berlangsung di Duna Arena

penerjun berusia 29 tahun itu mengumpul 338.85 mata dalam lima kali terjunan bagi memastikan kedudukan podium.

Juara dunia 2019 dan pemenang pingat perak Olimpik Tokyo 2020, Chen Yuxi, 16 tahun, dari China, meraih pingat emas selepas mengumpul 417.25 mata, manakala rakan senegaranya berusia 15 tahun dan pemenang pingat emas Olimpik Tokyo Quan Hongchan membawa pulang perak dengan 416.95 mata .

Pandelela, yang memenangi pingat emas pada kejohanan terjun Piala Dunia 2021 di Tokyo, merupakan atlet paling senior dalam acara 10m platform wanita di Budapest.

Dia akan beraksi dalam acara 10m platform seirama wanita bersama pasangannya, Nur Dhabitah Sabri, Khamis ini, dalam usaha mempertahankan pingat perak yang dimenanginya bersama pasangan terdahulu, Datuk Leong Mun Yee, pada 2019.

Baca Lagi | Ratu terjun Pandelela meraih gangsa 10m pada pertemuan dunia di Budapest

Sementara itu, cabaran Malaysia dalam acara 3m papan anjal lelaki berakhir pada pusingan kelayakan selepas Muhammad Syafiq Puteh dan Chew Yiwei masing-masing menduduki tempat ke-35 dan ke-51 daripada keseluruhan 55 penerjun. — Bernama

Read Previous

Bintang HK Jackie Chan menarik mendapat jutaan ‘suka’ dalam penyertaan sulungnya ke ‘strim langsung’

Read Next

Dalam perbicaraan rasuah, bekas pengarah syarikat memberitahu mahkamah dia menyediakan dokumen palsu untuk pembayaran tunai yang dibayar sebagai rasuah kepada Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.