The Malaysia Post

Djokovic membuka tirai Wimbledon

Novak Djokovic memulakan usahanya untuk menyaingi Pete Sampras sebagai juara Wimbledon tujuh kali pada hari Isnin dengan pemenang gelaran Grand Slam Britain Andy Murray dan Emma Raducanu turut dalam agenda Gelanggang Tengah.

Dengan ketiadaan Daniil Medvedev yang diharamkan dan Alexander Zverev yang cedera, pemenang utama 20 kali Djokovic mengambil pilihan utama.

Juara bertahan berusia 35 tahun itu memulakan usaha merebut kejuaraan menentang Kwon Soon-woo dari Korea Selatan, pemain nombor 75 dunia.

Djokovic mempunyai motivasi tambahan tahun ini kerana Wimbledon akan menjadi Slam terakhirnya pada 2022.

Keengganannya yang berterusan untuk mendapatkan vaksin bermakna dia akan terus dilarang memasuki Amerika Syarikat untuk Terbuka AS pada akhir musim panas ini.

Turut menambah semangat kepada Djokovic ialah peluang untuk memenangi kejuaraan Wimbledon keempat berturut-turut dan menyertai kumpulan terpilih.

Dalam era Terbuka, hanya Bjorn Borg, Sampras dan Roger Federer berjaya melengkapkan rentetan penguasaan sebegitu di Kelab All England.

“Sebagai budak berusia tujuh, lapan tahun, saya telah bermimpi untuk memenangi Wimbledon dan menjadi nombor satu,” kata Djokovic.

“Pete Sampras memenangi Wimbledon pertamanya adalah perlawanan tenis pertama yang pernah saya lihat di TV.”

Murray, juara Wimbledon pada 2013 dan 2016, bukan pilihan tahun ini tetapi kekal sebagai pemain terapung berbahaya dalam undian.

Dia mara ke final gelanggang rumput Stuttgart awal bulan ini sebelum kecederaan perut memaksanya keluar dari Queen’s.

“Saya rasa dia antara pemain paling berbahaya di atas rumput,” kata Nick Kyrgios dari Australia.

“Saya pasti fikir cara dia boleh mengendalikan kelajuan, kembali, bersaing, potong, voli, selagi badannya sihat, saya tidak mahu melihat dia di atas rumput sama sekali.”

Murray menentang James Duckworth yang berada di ranking ke-77 Australia yang masih belum mencatatkan kemenangan pada jelajah utama pada 2022.

Bagaimanapun, pemain berusia 30 tahun itu membuat pusingan ketiga di Wimbledon pada 2021.

Kerjaya Duckworth telah terjejas dengan memerlukan sembilan pembedahan dalam dekad yang lalu.

Raducanu, juara Terbuka AS 2021 yang mengejutkan, bermain Wimbledon buat kali pertama sebagai pemenang Grand Slam.

Dia membuat pusingan keempat tahun lalu tetapi telah dibelenggu oleh prestasi yang tidak konsisten sejak kejayaannya di New York.

Pemain berusia 19 tahun itu telah bergelut dengan tekanan sampingan tetapi menegaskan dia “bersedia untuk pergi” pada hari pembukaan menentang pemain ranking ke-46 Alison van Uytvanck.

Pemain Belgium itu mara ke pusingan 16 terakhir empat tahun lalu.

Turut beraksi pada hari pertama kejohanan 2022 ialah naib juara Terbuka Perancis dan pilihan ketiga Casper Ruud.

Pemain Norway itu bermula menentang pemain Sepanyol Alejandro Davidovich Fokina.

Ruud telah tewas pada pusingan pertama dalam dua penampilannya di kejohanan itu.

Dia juga dikalahkan dalam satu-satunya perlawanan di padang rumput musim panas ini oleh pemain nombor 180 dunia Ryan Peniston di Queen’s.

Pemain Sepanyol berusia 19 tahun dan pilihan kelima Carlos Alcaraz berdepan Jan-Lennard Struff dari Jerman.

Pilihan kedua wanita, Anett Kontaveit menentang Bernarda Pera dari Amerika Syarikat ketika pemain Estonia itu kelihatan untuk mara ke minggu kedua Wimbledon buat kali pertama.

Baca Lagi | Djokovic membuka tirai Wimbledon

Walaupun kedudukannya yang tinggi di dua dunia, Kontaveit yang berusia 26 tahun itu mempunyai rekod biasa-biasa di Slam yang mara ke suku akhir hanya sekali dalam 28 penampilan. — AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Zelensky untuk menekan G7 untuk mendapatkan bantuan lanjut ketika perang sedang melanda

Read Next

MEF berkata 25 agensi Bangladesh yang ‘berwibawa’ mengehadkan baik untuk perniagaan, tetapi MTUC dan yang lain tidak bersetuju

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.