The Malaysia Post

MEF berkata 25 agensi Bangladesh yang ‘berwibawa’ mengehadkan baik untuk perniagaan, tetapi MTUC dan yang lain tidak bersetuju

Covid tests

Credits: malaymail

Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) berkata ia menyokong kerajaan mewujudkan kuota untuk agensi pengambilan pekerja Bangladesh kerana ia menghalang persepsi bahawa majikan Malaysia mengamalkan kerja paksa.

Bagaimanapun, pihak berkepentingan lain seperti Gabungan Pembaharuan Undang-undang Buruh (LLRC), Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Forum HR Malaysia telah menentang had 25 agensi Bangladesh.

Dalam respons bertulis kepada Malay Mail, presiden MEF Datuk Syed Hussain Husman berkata bahawa beliau melihat langkah kerajaan sebagai menangani keperluan untuk memastikan majikan “hanya berurusan dengan agensi pengambilan yang bereputasi dan mengelakkan perantara yang tidak bertanggungjawab”.

“Di satu pihak, majikan memerlukan pekerja untuk memenuhi pesanan, tetapi dalam keadaan terdesak terhadap pekerja, kami juga tidak mahu produk kami dirampas oleh kastam di sempadan, seperti yang dialami beberapa syarikat Malaysia baru-baru ini,” katanya.

Pada 9 Mac, pihak berkuasa AS merampas penghantaran minyak sawit Malaysia bernilai RM4.18 juta kerana maklumat yang menunjukkan bahawa produk itu dikilangkan menggunakan buruh paksa.

Tambahan pula, pada tahun lepas, beberapa penghantaran besar sarung tangan keluaran syarikat Malaysia turut disita kerana dakwaan serupa.

Syed Hussain, bagaimanapun, mengulangi pendirian MEF bahawa ia lebih suka kerajaan menggunakan “tenaga kerja sedia ada” di negara ini, termasuk pelarian dan pendatang tanpa izin – untuk mengatasi kekurangan buruh semasa di Malaysia.

Untuk makluman, Malaysia tidak menetapkan kuota agensi pengambilan untuk mana-mana negara lain yang telah dipersetujuinya untuk mendapatkan tenaga kerja imigran.

Sebagai tindak balas kepada MEF, pengerusi Gabungan Pembaharuan Undang-undang Buruh (LLRC) N. Gopal Kishnam mempersoalkan bagaimana MEF dapat menentukan bahawa agensi yang dipilih oleh Kementerian Sumber Manusia adalah “berwibawa”.

“Bagaimana mereka membuat kesimpulan bahawa syarikat A bereputasi dan syarikat B tidak bereputasi?” dia tanya.

“Majikan Malaysia juga sebahagiannya bertanggungjawab terhadap kerja paksa. Mungkin bukan pemilik syarikat, tetapi orang bawahan mereka (sebahagiannya bertanggungjawab),” tambahnya sambil menjelaskan bahawa mengawal agensi pengambilan sahaja tidak akan menyelesaikan kerja paksa.

Sehingga kini, Kementerian Sumber Manusia tidak mendedahkan kepada umum nama 25 agensi Bangladesh yang telah dipilihnya, dan juga tidak mendedahkan proses pemilihan untuk agensi tersebut.

Arulkumar Singaraveloo, pengasas bersama Forum HR Malaysia, berkata cara terbaik untuk memilih agensi bereputasi dan mengelak monopoli adalah dengan mengadakan proses tender terbuka untuk pemilihan agensi, yang melibatkan parti bebas yang dipilih secara bersama oleh kedua-dua negara.

“Pada pandangan saya, kerajaan, majikan dan ejen perlu bermain mengikut buku. Kuota khas [untuk agensi] perlu dimansuhkan walau apa pun keadaannya,” kata bekas pengurus besar sumber manusia di Hartalega — pengeluar sarung tangan terkemuka.

Arulkumar menambah bahawa terdapat juga keperluan untuk kriteria yang jelas yang mana majikan layak untuk mengambil pekerja pendatang, serta kuota yang ditetapkan kerajaan untuk bilangan pekerja pendatang yang boleh dibawa masuk dari setiap negara yang diluluskan.

“Cadangan saya ialah kerajaan perlu menggubal kriteria seperti nisbah pekerja tempatan berbanding pekerja asing, dan ketersediaan perumahan yang diluluskan [untuk pekerja],” katanya.

Sementara itu, Pemangku Presiden MTUC, Effendy Abdul Ghani berkata, organisasinya sudah bertahun-tahun mencadangkan pengambilan pekerja asing dilakukan secara terus daripada kerajaan ke kerajaan (G2G), tanpa mengira negara.

“Kami menyokong sebarang mekanisme yang diperkenalkan asalkan ia melibatkan pengambilan pekerja, tanpa penglibatan pihak ketiga, ejen, syarikat penyumberan luar atau majikan,” katanya.

Pengambilan pekerja asing G2G telah dicadangkan bukan sahaja oleh MTUC, tetapi juga LLRC dan kumpulan hak asasi manusia seperti Inisiatif Utara-Selatan.

Penyokong berkata proses G2G akan mengurangkan orang tengah — seperti ejen pengambilan Malaysia, ejen di negara sumber serta sub ejen yang diambil bekerja di antara proses pengambilan — mengurangkan peluang penyalahgunaan sistem dan pekerja asing.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan telah mendapat tekanan daripada pelbagai pihak termasuk penggubal undang-undang Malaysia dan kumpulan hak asasi manusia, selepas pengumuman kuota 25 agensi membuat gelombang di kalangan pelbagai agensi pengambilan di Bangladesh.

Pada 20 Jun, Saravanan mengumumkan bahawa 250 syarikat lagi akan diakreditasi oleh Kementerian Sumber Manusia, untuk bekerja dalam ekosistem pengambilan dengan 25 agensi Bangladesh terpilih — yang sekali lagi mendapat perbezaan pendapat daripada pelbagai pihak.

Sebelum ini, pada 16 Jun, Saravanan berkata bahawa Dhaka dan Putrajaya telah bersama-sama bersetuju untuk menghadkan 25 agensi untuk mengambil pekerja Bangladesh untuk Malaysia, sambil menambah bahawa adalah hak prerogatif negara sumber untuk memutuskan berapa banyak agensi yang perlu diluluskan untuk mengambil pekerja. untuk negara luar.

Bagaimanapun, pada hari berikutnya, The Business Post melaporkan Mi Kebajikan Ekspatriat Bangladesh dan Pekerjaan Luar Negara.

nister Imran Ahmad sebagai berkata bahawa beliau mahupun perdana menteri republik Sheikh Hasina telah meluluskan syarikat pengambilan,

Selain itu, terdapat dakwaan bahawa 25 agensi Bangladesh terpilih adalah sebahagian daripada sindiket.

Semalam, Saravanan dipetik berkata, had 25 agensi Putrajaya bagi syarikat Bangladesh yang dibenarkan mengambil pekerja ke Malaysia adalah untuk meningkatkan kedudukan antarabangsanya dalam isu migran, termasuk pemerdagangan manusia.

Baca Lagi | MEF berkata 25 agensi Bangladesh yang ‘berwibawa’ mengehadkan baik untuk perniagaan, tetapi MTUC dan yang lain tidak bersetuju

Beliau menjelaskan bahawa migrasi adalah isu global dan kompleks yang mesti diuruskan dengan betul, dan Malaysia kini diletakkan dalam kedudukan yang tidak menguntungkan, berhubung Laporan Tahunan Pemerdagangan Orang yang dikeluarkan oleh Jabatan Negara AS dan mesti ditangani dengan teliti.

Read Previous

Djokovic membuka tirai Wimbledon

Read Next

Pakatan: Kerajaan harus mengurangkan perbelanjaan, bukan subsidi, untuk membantu rakyat Malaysia dengan kenaikan harga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here