The Malaysia Post

Pakatan: Kerajaan harus mengurangkan perbelanjaan, bukan subsidi, untuk membantu rakyat Malaysia dengan kenaikan harga

Grocery

Credits: theedgemarkets

Kerajaan persekutuan harus melaksanakan langkah penjimatan kos segera seperti membekukan semua perjalanan rasmi ke luar negara dan menggantung projek mega untuk membebaskan dana bagi menangani krisis kos sara hidup Malaysia, kata jawatankuasa Pakatan Harapan (PH).

Jawatankuasa kos sara hidup gabungan itu juga mencadangkan agar pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengurangkan bilangan kementerian dan menurunkan gaji anggota Kabinet sebagai sebahagian daripada usaha penjimatan ini.

Ia berkata langkah-langkah ini sepatutnya dicuba terlebih dahulu sebelum membatalkan subsidi yang akan mendedahkan lagi rakyat Malaysia, terutamanya kategori pendapatan B40, kepada kenaikan harga yang mereka sudah bergelut untuk membayar.

“Kami memandang serius langkah kerajaan untuk membatalkan subsidi makanan. Kami mendapati langkah itu separuh masak, tidak bertanggungjawab dan tergesa-gesa, kerana ia hanya akan membebankan lagi orang ramai yang sudah bergelut.

“Kami mahu kerajaan memikirkan semula strategi mereka dan mengembalikan subsidi tersebut sebelum 1 Julai kerana pada masa itu harga barangan keperluan akan meningkat,” kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan hari ini.

Selain pemotongan yang dicadangkan, ia juga mengesyorkan mengurangkan elaun menteri dan timbalan menteri, terutama untuk cuti dan melancong ke luar negara.

PM juga harus menamatkan pelantikan utusan khasnya ke Timur Tengah, India, China dan AS yang masing-masing setaraf dengan menteri persekutuan dan berhak mendapat gaji dan elaun yang sama, kata jawatankuasa itu.

Ia seterusnya mengesyorkan kajian semula gaji dan elaun yang dibayar kepada eksekutif tertinggi dan pengarah syarikat berkaitan kerajaan dan badan berkanun.

Kerajaan juga harus menangguhkan projek infrastruktur besar-besaran seperti MRT3, ECRL dan Bandar Malaysia kerana ini tidak akan memberi manfaat serta-merta kepada negara yang menghadapi krisis kos sara hidup.

“Selain itu, jawatankuasa ini mahu harga siling ayam dan telur dikekalkan serta subsidi kepada penternak diteruskan supaya mereka tidak mengalami masalah rantaian bekalan.

“Harga petrol RON95 juga perlu dikekalkan pada RM2 seliter dan cadangan menaikkan tarif air dan elektrik perlu dimansuhkan untuk manfaat semua,” katanya.

Pada 21 Jun lalu

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata kawalan harga siling ayam, telur ayam dan subsidi minyak masak sawit dalam botol dua, tiga dan lima kilogram (kg) tidak akan diteruskan. dari 1 Julai.

Ismail Sabri kemudiannya mengumumkan peningkatan bayaran Bantuan Keluarga Malaysia antara RM50 dan RM100 sebagai maklum balas.

Baca Lagi | Pakatan: Kerajaan harus mengurangkan perbelanjaan, bukan subsidi, untuk membantu rakyat Malaysia dengan kenaikan harga

Apabila tindak balas orang ramai berterusan, PM kemudian berkata harga ayam dan telur tidak akan dibiarkan terapung, tetapi menafikan ini adalah pusingan U.

Read Previous

MEF berkata 25 agensi Bangladesh yang ‘berwibawa’ mengehadkan baik untuk perniagaan, tetapi MTUC dan yang lain tidak bersetuju

Read Next

Bekas pengerusi SPR berkata PRU15 perlu diadakan pada suku pertama 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here