The Malaysia Post

Bekas pengerusi SPR berkata PRU15 perlu diadakan pada suku pertama 2023

Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) paling sesuai diadakan pada suku pertama tahun depan kata bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Rashid AB Rahman. Beliau berkata PRU15 sepatutnya diadakan lebih awal memandangkan kerajaan sedia ada bukan rakyat yang dipilih dan tidak sah dari segi demokrasi.

“Kita sepatutnya mengadakan pilihan raya umum. Ia sepatutnya sudah lama dilakukan,” kata Rashid kepada The Malaysian Insight semasa temu bual. “Mereka kata ini kerajaan ‘istana’, betul, ini bukan kerajaan rakyat, betul mengikut perlembagaan tetapi ini bukan kerajaan yang dipilih,” tambahnya.

Selain itu, Rashid berkata kerajaan sekarang tidak stabil akibat gabungan perbalahan dalam parti dan mereka yang berebut jawatan.

Baca Lagi | Bekas pengerusi SPR berkata PRU15 perlu diadakan pada suku pertama 2023

“Perdana menteri sentiasa perlu bermain politik antara parti yang bercampur aduk dengan masalah semasa negara, ekonomi kita teruk, pelabur lari,” katanya. Rashid berkata PRU perlu diadakan tidak lama lagi dan masa terbaik ialah selepas pelajar Tingkatan Lima dan Tingkatan Enam menamatkan peperiksaan SPM dan STPM tahun depan.

“Mungkin awal tahun depan,” katanya.

Berikutan penularan wabak Covid-19, peperiksaan sekolah telah ditangguhkan beberapa kali dan pelajar SPM dan STPM tahun lepas menduduki peperiksaan pada April, Mei dan Jun tahun ini.

Read Previous

Pakatan: Kerajaan harus mengurangkan perbelanjaan, bukan subsidi, untuk membantu rakyat Malaysia dengan kenaikan harga

Read Next

Bintang HK Jackie Chan menarik mendapat jutaan ‘suka’ dalam penyertaan sulungnya ke ‘strim langsung’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.