The Malaysia Post

Jangan bantah mengundi kerana anda kecewa sekarang, pemimpin pemuda Pakatan memberitahu rakyat Malaysia menjelang PRU15

Datuk Seri Anwar Ibrahim

Credits: theborneopost

Ahli politik berwajah baru menjadi tumpuan di litar ceramah Pakatan Harapan (PH) di Dataran Pantai Morib malam tadi, berusaha untuk merangsang rakyat Malaysia untuk pergi ke peti pilihan raya pada pilihan raya negara akan datang, walaupun tarikh masih belum diberikan.

Setiap wajah yang kurang dikenali bercakap tentang rasa tidak puas hati yang meluas terhadap peningkatan kos sara hidup dan berusaha untuk mewujudkan hubungan empati dengan setiap orang, menyedari bahawa halangan yang perlu mereka atasi ialah kekecewaan politik yang menjalar.

“Saya dengar ramai anak muda, mereka kecewa dengan politik, mereka kata ‘Saya tidak mahu mengundi, masih sama siapa yang saya mahu, undilah PH akhirnya BN jadi kerajaan’,” Timbalan Ketua Pemuda DAP Selangor Tan Wee King berkata dalam ceramah Jelajah Harapan Selangor, yang turut disiarkan secara langsung di Facebook.

“Saya berkata, ‘jika anda kecewa, anda tidak mahu mengundi, nasib kami ditentukan oleh 5 peratus dan mereka tidak akan mendengar kami, mereka tidak akan peduli’,” tambahnya.

Beliau menegaskan bahawa berhenti mengundi bukanlah pendekatan yang betul.

“Ini adalah realiti yang kita hadapi, tetapi saya selalu memberitahu mereka: Jika tidak mahu mengundi, masa depan kita akan menjadi agak buruk,” katanya.

Tan, yang mengusahakan sebuah restoran, berkongsi pengalamannya merasai tekanan akibat kenaikan harga sejak Oktober lalu. Satu demi satu, beliau menyenaraikan perubahan harga barangan makanan mentah: Tomato kini berharga RM5 sekilogram daripada RM2; sedulang telur kini RM12 berbanding RM6; ayam yang dahulunya RM7 hingga RM8 sekilogram sebelum Oktober lalu telah meningkat sehingga RM12 sekilogram di pasaran yang melangkaui harga siling bagi seekor ayam keseluruhan.

Dia memerhatikan bahawa lebih ramai orang ingin menjimatkan wang dengan memasak di rumah dan bukannya makan di luar.

Beliau turut bersimpati dengan mereka yang mendapati bahawa RM50 memberikan mereka lebih sedikit perkara, sambil menambah bahawa gaji tidak berubah walaupun pekerja bergelut dengan kos pengangkutan.

“Itulah realiti bagi belia kita, tetapi kerajaan persekutuan kita tidak perasan, mereka hanya fikir saya mahu pilihan raya umum,” kata ahli majlis Kuala Langat itu.

Tetapi beliau berkata pembubaran kerajaan untuk pilihan raya tidak akan mengubah kehidupan rakyat Malaysia jika pemimpin yang sama dipilih semula untuk berkuasa semula, dan menunjukkan situasi di Melaka dan Johor selepas pilihan raya negeri mereka baru-baru ini.

Tan juga mendedahkan penglibatannya dengan pengundi etnik Cina yang merupakan ahli perniagaan dan kononnya menyokong PH tetapi berkeras untuk tidak menggegarkan bot demi kestabilan politik.

“Ini masalah besar. Di sini saya meminta rakan-rakan kita, suka atau tidak, mesti keluar mengundi. Ini adalah sesuatu yang sangat penting bagi saya. Jika anda tidak mengundi, berapa banyak pun anda tegur juga tidak ada gunanya,” katanya sambil menyatakan harga barang akan terus meningkat.

“Saya minta belia semua, kita jangan cakap kosong, kritik di kopitiam atau medan selera, keluar mengundi, kita sebagai belia keluar tekad untuk belia, jangan kecewa dengan politik kemudian berputus asa. pada segala-galanya,” kata Tan.

Pada majlis sama, ketua biro undang-undang Pemuda DAP Quratulain Atiqah Norzahirul Anuar berkongsi pengalamannya sebagai pengundi kali pertama dalam Pilihan Raya 2013 ketika berusia 22 tahun.

Quratulain Atiqah berkata, pengikut Instagramnya yang muda meminta nasihatnya tentang belia yang sudah berputus asa dalam politik, nasihat untuk belia yang ingin menyertai politik tetapi teragak-agak, dan nasihat untuk pengundi baharu yang sudah mencecah 18 tahun tetapi tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Beliau berkata jawapan ringkasnya kepada belia ialah hakikat bahawa mereka berasa kecewa, marah atau letih dengan keadaan politik semasa adalah perkara biasa dan bermakna mereka masih mempunyai kesedaran, tetapi berkata perasaan itu tidak menunjukkan bahawa mereka telah berputus asa.

Beliau bercakap mengenai perubahan sikap dalam kalangan rakyat Malaysia yang mengundi pada Pilihan Raya 2018 kerana percaya negara mereka akan berubah menjadi lebih baik selepas PH memenangi kuasa persekutuan, hanya untuk berasa kecewa selepas penipuan politik daripada Sheraton Move.

“Tapi saya selalu ingatkan diri saya, saya selalu ingatkan kawan-kawan yang bertanya, hakikat yang awak kecewa, awak marah bukan awak mengalah, cuma awak tahu ada perkara yang kita kena buat, yang kita kena betulkan, kerana itu, kita tidak boleh berputus asa. “Dan itu perkara yang sama yang saya selalu ingatkan kepada belia,” katanya sambil menegaskan bahawa perasaan marah, sedih, kecewa tidak bermakna rakyat Malaysia perlu berputus asa.

Kepada mereka yang berasa kecewa, Quratulain Atiqah mengingatkan mereka tentang nilai mengundi dan mengingatkan bahawa keengganan menggunakan hak mereka hanya bermakna orang yang sama yang kini berkuasa akan kekal bertanggungjawab.

“Jangan berputus asa kerana Malaysia adalah negara kita dan masa depan Malaysia di tangan kita,” katanya memohon.

Dalam ucapannya, ahli jawatankuasa sayap pemuda Parti Amanah Negara Abbas Azmi memilih untuk memberi tumpuan kepada faedah yang diterima penduduk Selangor di bawah kerajaan PH negeri dan berkata seluruh negara boleh menikmati faedah yang sama jika gabungan itu kembali kepada kuasa persekutuan pada PRU15.

Baca Lagi | Jangan bantah mengundi kerana anda kecewa sekarang, pemimpin pemuda Pakatan memberitahu rakyat Malaysia menjelang PRU15

Lain-lain yang buntu untuk PH malam tadi termasuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas ketua menteri Melaka Amanah Adly Zahari, ADUN Kota Kemuning V. Ganabatirau, dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari yang mengetengahkan dasar pentadbirannya untuk mewujudkan “negeri belas kasihan” yang menjaga kebajikan semua penduduk tanpa mengira warna kulit, kelas, fahaman dan kecenderungan politik.

Read Previous

David Harbour pada akhir musim ‘Stranger Things’: ‘Anda akan terpesona’

Read Next

Pelawak ‘Crazy Rich Asians’ Jimmy O. Yang akan membuat persembahan di Kuala Lumpur

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here