The Malaysia Post

Laporan: Tajuddin boleh bertanding dalam PRU15 atas tiket PAS jika Umno tidak mahu dia

Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman

Credits: yimg

PAS Perak menawarkan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman peluang untuk mempertahankan kerusi parlimen Pasir Salaknya pada pilihan raya umum akan datang selepas ahli politik Umno itu disingkirkan sebagai ahli majlis tertinggi partinya.

Ketua PAS Perak Razman Zakaria berkata Tajuddin boleh bertanding jawatan awam atas tiket parti Islam itu sekiranya Tajuddin turut digugurkan sebagai calon pilihan raya Barisan Nasional pada PRU15, lapor Harakah Daily hari ini.

Tetapi Razman dengan cepat menambah bahawa ia bergantung kepada sama ada PAS mendapat Pasir Salak dalam peruntukan kerusinya di bawah gabungan lima parti Perikatan Nasional, yang mana ia adalah ahli komponen.

“Jika PRU15 berlaku dan Datuk Tajuddin tidak diberi tempat dalam BN, maka PAS Perak sedia menawarkan beliau bertanding atas tiket PN mewakili PAS.

“[Itu] jika kerusi Pasir Salak menjadi PAS dalam peruntukan kerusi bersama PN,” Razman dipetik berkata.

Tajuddin, 74, disingkirkan secara tiba-tiba daripada majlis tertinggi Umno dan digantikan dengan aktivis media sosial berusia 46 tahun Isham Jalil semalam.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan kemudiannya berkata parti itu memutuskan untuk menggugurkan Tajuddin daripada majlis tertinggi supaya beliau dapat menumpukan perhatian kepada tugasnya sebagai duta Malaysia ke Indonesia.

Tajuddin baru-baru ini dinamakan sebagai duta ke Indonesia oleh kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, tetapi masih belum menerima tauliahnya daripada Yang di-Pertuan Agong.

Baca Lagi | Laporan: Tajuddin boleh bertanding dalam PRU15 atas tiket PAS jika Umno tidak mahu dia

Mandat untuk Parlimen Malaysia sekarang tidak akan tamat sehingga tahun depan tetapi spekulasi telah berleluasa bahawa pilihan raya umum ke-15 akan diadakan tahun ini dengan Umno mengetuai gesaan untuk itu.

Read Previous

Mereka yang enggan mengikut barisan parti harus dipecat, kata ahli majlis tertinggi Umno

Read Next

Xi China akan melawat Hong Kong untuk ulang tahun ke-25 penyerahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here