The Malaysia Post

Xi China akan melawat Hong Kong untuk ulang tahun ke-25 penyerahan

Presiden China Xi Jinping akan melawat Hong Kong untuk ulang tahun ke-25 penyerahan bandar itu kepada tanah besar China, lapor agensi berita negara Xinhua hari ini.

Lawatan itu akan menjadi lawatan pertama Xi di luar tanah besar China sejak Januari 2020 selepas wabak Covid-19. Beliau juga akan menghadiri majlis perasmian kerajaan penggal keenam Hong Kong, tambah Xinhua.

John Lee akan menjadi pemimpin baharu bandar itu pada 1 Julai, menggantikan Carrie Lam, yang menyelia beberapa masa paling huru-hara di wilayah itu dengan protes anti-kerajaan dan Covid-19.

Xi juga menyelia majlis angkat sumpah Lam pada 2017, ketika dia berada di Hong Kong untuk meraikan ulang tahun penyerahan kali terakhir.

Ketidakpastian sama ada Xi akan melawat bekas tanah jajahan Britain itu meningkat dalam beberapa minggu lalu apabila jangkitan Covid-19 baharu meningkat di bandar itu, dengan dua pegawai kanan yang masuk antara kes terbaharu.

China mengamalkan dasar Covid yang ketat dan sekatan perjalanan yang bertujuan untuk menghapuskan semua wabak, pada apa-apa kos, bertentangan dengan trend global cuba wujud bersama virus itu.

Pengkritik berkata, ulang tahun penyerahan ke-25 Hong Kong adalah penting bagi China yang menyaksikan bandar itu stabil daripada protes pro-demokrasi besar-besaran pada 2019, selepas pelaksanaan undang-undang keselamatan negara, dan pembaharuan pilihan raya yang memastikan hanya “patriot” boleh bekerja dalam kerajaan dan badan penggubal undang-undang.

Seorang bekas anggota polis tertinggi yang bertukar penjawat awam

Lee telah berjanji untuk mengekalkan cengkaman kukuh di bandar itu di bawah undang-undang keselamatan, selaras dengan kepentingan kedaulatan China.

Baca Lagi | Xi China akan melawat Hong Kong untuk ulang tahun ke-25 penyerahan

Hong Kong telah diserahkan kepada China pada 1 Julai 1997, selepas 156 tahun pemerintahan kolonial British. ― Reuters

Read Previous

Laporan: Tajuddin boleh bertanding dalam PRU15 atas tiket PAS jika Umno tidak mahu dia

Read Next

Raducanu di bawah tekanan untuk beraksi di Wimbledon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.