The Malaysia Post

Raducanu di bawah tekanan untuk beraksi di Wimbledon

Emma Raducanu bersedia untuk kembali ke padang Wimbledon minggu depan sebagai pemenang Grand Slam ― di bawah tekanan untuk menamatkan penantian 45 tahun Britain untuk juara perseorangan wanita.

Remaja itu menarik perhatian semasa dia mara ke pusingan 16 terakhir di Kelab All England 12 bulan lalu sebelum menarik diri daripada perlawanan menentang pemain Australia Ajla Tomljanovic kerana kesukaran bernafas.

Tetapi penampilan sulungnya di Wimbledon hanya membuktikan permulaan kepada kejayaan yang menakjubkan di Terbuka AS pada awal September, di mana dia menewaskan Leylah Fernandez di final.

Raducanu, pemain kelayakan, tidak kehilangan satu set pun di Flushing Meadows, menjadi pemain wanita Britain pertama memenangi mahkota perseorangan Grand Slam sejak Virginia Wade di Wimbledon pada 1977.

Kemenangan itu mendorongnya menjadi terkenal di seluruh dunia, dengan tawaran sokongan bertindan ketika dia menjayakan kejayaannya yang menakjubkan di New York.

Ia tidak begitu mudah untuk pemain berusia 19 tahun itu, yang kini menduduki tempat ke-11 dunia, yang tidak memenangi lebih daripada dua perlawanan di kejohanan sejak itu.

Raducanu telah mendapat perhatian atas kegagalannya untuk menyelesaikan masalah dengan jurulatih jangka panjang dan juga bergelut dengan masalah kecergasan, serta mempunyai serangan coronavirus.

Tetapi di sebalik penyingkiran awal di Terbuka Australia dan Terbuka Perancis, tekanan di Grand Slam di tempat sendiri pasti akan menjadi sengit.

Andy Murray menamatkan penantian 77 tahun Britain untuk juara Wimbledon lelaki pada 2013, mengulangi pencapaian itu tiga tahun kemudian.

45 tahun menunggu

Tetapi kejayaan Wade di Wimbledon pada tahun Jubli Perak Ratu Elizabeth II kekal sebagai kali terakhir wanita Britain menang di Kelab Seluruh England.

Persediaan Wimbledon Raducanu mengalami tamparan apabila dia terpaksa bersara daripada perlawanan pusingan pertamanya di Nottingham menentang Viktorija Golubic awal bulan ini.

Pemain nombor satu Britain itu, yang disenaraikan sebagai pilihan ke-10 di Wimbledon, kemudiannya menarik diri daripada acara WTA di Birmingham dan tidak muncul di Eastbourne.

Itu menyebabkan dia kurang daripada satu set tenis padang rumput di bawah tali pinggangnya sebelum Wimbledon.

Raducanu mencetuskan lebih banyak kebimbangan mengenai pemulihannya daripada kecederaan sampingan apabila dia menarik diri daripada sesi latihan kedua yang dijadualkan bersama Garbine Muguruza semalam.

Awal bulan ini dia mengakui dia telah melakukan perkara “ke belakang” dengan memenangi Grand Slam pada awal kariernya ketika dia menetap dalam kehidupan sebagai profesional sepenuh masa.

“Untuk itu berlaku tidak lama lagi pasti datang dengan banyak cabaran,” katanya.

“Tetapi mengurus, belajar dan berkembang melalui kesukaran yang saya hadapi, saya lebih suka memilikinya, belajar daripada pengalaman itu dan terus membina dan maju.” Pemain Britain yang bersara Tim Henman, yang duduk di tepi gelanggang semasa Raducanu merebut gelaran Terbuka AS, telah menasihatinya tentang cara untuk mengatasi menjadi bintang tuan rumah di Wimbledon.

“Apa yang diperkatakan dalam akhbar atau media sosial atau televisyen, anda tidak boleh mengawalnya jadi mengapa perlu risau mengenainya?” kata bekas pemain separuh akhir Wimbledon itu.

“Apabila anda masih muda dan anda tidak mempunyai pengalaman, itu tidak selalunya mudah tetapi, apabila saya memikirkan ketabahan mentalnya dengan cara dia bermain di New York melalui 10 perlawanan itu, dia sangat kuat dari segi mental,” katanya. memberitahu agensi berita PA.

Kebolehan tenisnya ada untuk dilihat oleh semua orang.

Cabaran baginya adalah untuk membina kemantapan fizikal ini. Tetapi dia berumur 19 tahun, dia mempunyai begitu banyak peluang di hadapannya.

Pemain nombor empat dunia Paula Badosa telah menggesa peminat Britain untuk menolak tekanan terhadap Raducanu, menyokongnya untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan dalam Jelajah WTA.

“Dia memerlukan masa dan dia memerlukan lebih banyak pengalaman dalam jelajah dan dia akan mendapatnya. Orang ramai perlu berhenti meletakkan semua tekanan ini ke atasnya dan jangkaan,” katanya.

Baca Lagi | Raducanu di bawah tekanan untuk beraksi di Wimbledon

“Apa yang dia lakukan adalah bermain dengan sangat baik pada satu Grand Slam dan dia memenanginya, jadi anda boleh lihat betapa bagusnya dia.” ― AFP

Read Previous

Xi China akan melawat Hong Kong untuk ulang tahun ke-25 penyerahan

Read Next

David Harbour pada akhir musim ‘Stranger Things’: ‘Anda akan terpesona’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.