The Malaysia Post

Zelensky: Pencalonan EU Ukraine akan mengukuhkan Eropah ketika Rusia mengancam kebebasan

Presiden Volodymyr Zelensky berkata pencalonan rasmi Ukraine untuk menyertai Kesatuan Eropah adalah satu langkah besar ke arah mengukuhkan Eropah ketika Rusia sedang menguji kebebasan dan perpaduannya.

Hari ini genap empat bulan sejak Presiden Rusia Vladimir Putin menghantar tentera merentasi sempadan ke Ukraine mencetuskan konflik terbesar di Eropah sejak Perang Dunia Kedua, membunuh beribu-ribu, mencabut berjuta-juta dan mengurangkan bandar menjadi runtuhan.

Ia juga telah mencetuskan krisis tenaga dan makanan global.

Selepas gagal memperoleh kemenangan pantas dengan menawan Kyiv, tentera Putin kini tertumpu untuk menguasai timur Ukraine dalam apa yang telah menjadi perang perpecahan, tanpa penamat, dan risiko konflik boleh meluas di Eropah.

Zelensky memberitahu pemimpin EU di Brussels semalam bahawa keputusan mereka untuk menerima pencalonan Kyiv adalah antara yang paling penting bagi Ukraine sejak ia berpecah daripada Kesatuan Soviet 31 tahun lalu.

“Tetapi keputusan ini bukan hanya dibuat untuk kepentingan Ukraine. Ia adalah langkah terbesar ke arah mengukuhkan Eropah yang boleh dilakukan sekarang, pada zaman kita, dan ketika perang Rusia sedang menguji keupayaan kita untuk memelihara kebebasan dan perpaduan,” katanya.

Ketua Majlis Eropah Charles Michel tweet selepas keputusan itu: “Satu detik bersejarah”, sambil menambah “Masa depan kita bersama.” Kelulusan pencalonan Kyiv EU akan menimbulkan kemarahan Rusia, yang telah bimbang dengan hubungan Ukraine yang lebih erat dengan Barat.

Moscow melancarkan “operasi ketenteraan khas” pada 24 Februari untuk memastikan keselamatan di sempadannya. Kyiv dan Barat mengatakan Putin melancarkan pencerobohan tanpa provokasi.

Moldova juga menjadi calon rasmi EU, menandakan hasrat blok itu untuk mencapai jauh ke bekas Kesatuan Soviet.

Laluan untuk menjadi ahli EU akan menjadi rangsangan besar untuk semangat di Ukraine tetapi akan menjadi jalan yang panjang dan boleh mengambil masa bertahun-tahun.

Zelensky telah berikrar untuk tidak berehat sehingga kekalahan Rusia dan keahlian penuh telah diperoleh.

“Kita boleh mengalahkan musuh, membina semula Ukraine, menyertai EU, dan kemudian kita boleh berehat,” katanya dalam video yang dikeluarkan oleh pejabatnya.

Langkah Ukraine dan Moldova untuk menyertai EU berjalan seiring dengan permohonan Sweden dan Finland untuk memasuki Nato susulan pencerobohan Rusia – menunjukkan tindakan ketenteraan Kremlin telah berbalik arah pada matlamat geopolitiknya.

-Serangan Rusia- Pertempuran untuk wilayah Donbas timur Ukraine, kawasan perindustrian, paling kritikal di bandar berkembar Sievierodonetsk dan Lysychansk, yang terletak di tebing bertentangan Sungai Siverskyi Donets di wilayah Luhansk.

Pertempuran di sana “memasuki semacam kemuncak yang menakutkan”, Oleksiy Arestovych, penasihat kepada Zelenskiy, berkata pada hari Khamis.

Tentera Rusia cuba mengepung tentera Ukraine yang mempertahankan Lysychansk, kata pegawai kanan pertahanan Ukraine Oleksiy Gromov dalam taklimat semalam.

Gabenor Luhansk Serhiy Gaidai berkata bahawa semua Lysychansk berada dalam jangkauan tembakan Rusia dan bahawa tentera Ukraine di sana mungkin berundur ke kedudukan baharu untuk mengelak daripada terperangkap.

Pasukan pemisah yang disokong Rusia berkata terdapat pertempuran sengit berlaku di sekitar kedudukan Ukraine di Hirske, yang terletak di sebelah barat jalan utama utara-selatan ke Lysychansk, dan Zolote, satu lagi penempatan di selatan.

Tentera Ukraine mempertahankan Sievierodonetsk dan Zolote dan Vovchoyrovka yang berdekatan, kata Gaidai, tetapi tentera Rusia telah menawan Loskutivka dan Rai-Oleksandrivka di selatan. Beratus-ratus orang awam terperangkap dalam loji kimia di Sievierodonetsk.

Di bahagian selatan, tentera Rusia menyerang tangki bahan api tentera Ukraine dan peralatan ketenteraan berhampiran Mykolaiv dengan senjata berketepatan tinggi, kata kementerian pertahanan Rusia, yang dipetik oleh agensi berita Interfax.

Sebuah pelabuhan sungai dan pusat pembinaan kapal tidak jauh dari Laut Hitam, Mykolaiv telah menjadi benteng menentang usaha Rusia untuk menolak Barat ke arah bandar pelabuhan utama Ukraine, Odesa.

Pihak berkuasa di bandar kecil Derhachi, di barat laut Kharkiv, berkata awal hari Jumaat bahawa serangan besar Rusia telah menyebabkan kebanyakan bekalan elektrik dan gas asli terputus.

Kharkiv, di timur laut Ukraine, adalah bandar kedua terbesar di negara itu.

Zelensky telah menggesa sekutu Ukraine untuk mempercepatkan penghantaran senjata berat untuk menandingi Rusia di medan perang.

Menteri pertahanan Ukraine berkata beberapa sistem roket HIMARS telah tiba dari Amerika Syarikat. Dengan jarak 70km, sistem itu boleh mencabar bateri artileri Rusia yang telah menumpaskan bandar-bandar Ukraine dari jauh.

Amerika Syarikat akan menyediakan bantuan keselamatan tambahan AS$450 juta (RM1.98 bilion) kepada Ukraine, termasuk lebih banyak sistem roket jarak jauh, kata pegawai AS semalam.

Baca Lagi | Zelensky: Pencalonan EU Ukraine akan mengukuhkan Eropah ketika Rusia mengancam kebebasan

Perdana Menteri Boris Johnson berkata Britain bersedia membantu operasi merampas ranjau di pantai selatan Ukraine dan sedang mempertimbangkan untuk menawarkan insurans kepada kapal untuk memindahkan berjuta-juta tan bijirin yang tersangkut di negara itu. ― Reuters

Read Previous

Umno menggugurkan Tajuddin daripada majlis tertinggi tanpa penjelasan

Read Next

Fifa menambah had skuad kepada 26 untuk Piala Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.