The Malaysia Post

Umno menggugurkan Tajuddin daripada majlis tertinggi tanpa penjelasan

Umno telah mengeluarkan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman daripada majlis tertinggi parti tanpa memberi alasan.

Menurut surat bertarikh 21 Jun dan bocor dalam talian

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan melahirkan rasa terima kasih parti itu kepada Ahli Parlimen Pasir Salak itu atas perkhidmatannya sebelum ini.

“Presiden melalui surat ini menamatkan pelantikan [Tajuddin] sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno,” kata Ahmad dalam surat itu, merujuk kepada presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Surat itu tidak mengandungi penjelasan mengenai keputusan mengejut itu tetapi mengucapkan tahniah kepada Tajuddin atas pemilihannya sebagai duta yang dilantik ke Indonesia.

Tajuddin dinamakan sebagai duta ke Indonesia oleh kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, tetapi masih belum menerima tauliah daripada Yang diPertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Keputusan untuk menjadikan ahli parlimen kontroversi itu sebagai duta negara ke Indonesia disambut dengan kritikan oleh ahli Umno, ahli parlimen, bekas diplomat dan orang awam.

Bagaimanapun, Ismail Sabri sebelum ini mempertahankan keputusan itu dengan mengatakan bahawa Tajuddin adalah “ahli politik yang berpengalaman dan berpengalaman”.

Baca Lagi | Umno menggugurkan Tajuddin daripada majlis tertinggi tanpa penjelasan

Ahli Parlimen yang lantang itu telah membuat tajuk berita atas sebab yang salah beberapa kali dalam karier politiknya, dan telah disingkirkan pada Mei tahun lalu sebagai pengerusi bukan eksekutif Prasarana Malaysia Bhd selepas dia bergurau semasa sidang akhbar mengenai nahas transit aliran ringan (LRT) .

Read Previous

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda akan memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan laporan audit 1MDB Najib

Read Next

Zelensky: Pencalonan EU Ukraine akan mengukuhkan Eropah ketika Rusia mengancam kebebasan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.