The Malaysia Post

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda akan memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan laporan audit 1MDB Najib

Arul Kanda Kandasamy

Credits: malaysianow

Mahkamah Tinggi hari ini memutuskan membenarkan pihak pendakwaan memberi keterangan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy sebagai saksi pendakwaan terhadap rakan tertuduhnya Datuk Seri Najib Razak dalam perbicaraan hari ini.

Najib dituduh menyalahgunakan kuasanya untuk mengarahkan pindaan kepada laporan audit ketua juruaudit mengenai 1MDB, manakala Arul Kanda dituduh bersubahat dengan Najib.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan hari ini memutuskan bahawa Arul Kanda boleh memberi keterangan, berdasarkan peruntukan di mana pihak pendakwaan boleh memohon seseorang tertuduh memberi keterangan terhadap tertuduh lain dalam perbicaraan.

Arul Kanda kemudian segera dipanggil ke padang sebagai saksi.

Pada 20 Mei lalu, pihak pendakwaan memfailkan permohonan bertulis mengikut Seksyen 63 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 untuk memanggil Arul Kanda sebagai saksi.

Baca Lagi | Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda akan memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan laporan audit 1MDB Najib

Di bawah Seksyen 63(1), dalam keadaan di mana dua atau lebih orang didakwa melakukan kesalahan di bawah Akta SPRM, mahkamah boleh menghendaki seorang atau lebih daripada mereka memberi keterangan sebagai saksi untuk pendakwaan jika permohonan bertulis dibuat oleh pendakwa raya.

Read Previous

Kerajaan tidak menarik subsidi, hanya meningkatkan nilainya, kata menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here