The Malaysia Post

Kerajaan tidak menarik subsidi, hanya meningkatkan nilainya, kata menteri

Kerajaan tidak menghentikan subsidi yang diberikan kepada rakyat, tetapi ia meningkatkan nilai subsidi untuk membantu meringankan beban mereka yang terjejas akibat kenaikan harga barang semasa, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Menurutnya, kerajaan sentiasa prihatin terhadap isu kos sara hidup yang membelenggu rakyat sehingga mengakibatkan penyaluran subsidi bernilai RM43 bilion kepada rakyat untuk pelbagai perkara.

“Sebagai menteri yang bertanggungjawab ke atas komunikasi, saya menafikan sekeras-kerasnya ada keputusan untuk menghentikan semua subsidi pada 31 Julai seperti yang didakwa. Ia satu fitnah besar dan tidak benar sama sekali.

“Kerajaan pimpinan Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) telah membuat keputusan tegas berhubung dasar membantu rakyat dengan memberi subsidi, yang akan kekal.

Malah, kerajaan memutuskan untuk menambah nilai subsidi selain mengkaji semula subsidi sebelum ini supaya pelaksanaannya lebih berkesan,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau mengulas video yang dimuat naik di aplikasi TikTok yang mendakwa kerajaan akan menarik balik semua subsidi pada 31 Julai yang membawa kepada pembelian panik dalam kalangan rakyat.

Semalam, Ismail Sabri mengumumkan kerajaan akan mengekalkan subsidi RM4 bilion untuk minyak masak dalam peket 1kg yang diperuntukkan tahun ini.

Beliau berkata subsidi yang bermula pada Jun 2007 itu hanya disediakan kerajaan untuk minyak masak 1kg yang dibungkus dalam polibeg berharga RM2.50 setiap satu, berbanding harga pasaran sebenar RM9 setiap satu, dan untuk kegunaan keluarga Malaysia daripada kumpulan B40.

Annuar berkata walaupun orang ramai bebas menggunakan platform media sosial untuk menyebarkan maklumat dan pandangan, ia perlu dilakukan dengan penuh tanggungjawab dan tidak digunakan dengan niat jahat.

Katanya, peluang itu perlu digunakan untuk tujuan yang baik

Memberi pendapat dan maklum balas dengan fakta, bukannya menyebarkan berita palsu yang merugikan rakyat.

Orang ramai juga harus sedar bahawa menyebarkan berita palsu adalah satu kesalahan di bawah undang-undang dan tindakan boleh diambil terhadap mereka yang didapati melanggar undang-undang, katanya.

Baca Lagi | Kerajaan tidak menarik subsidi, hanya meningkatkan nilainya, kata menteri

Mengulas lanjut, Annuar berkata terdapat tiga kategori di bawah kesalahan berita palsu iaitu separuh kebenaran yang telah “didramatiskan” mengikut format berita sebenar sehingga dianggap benar, sumber yang mempunyai motif tersembunyi bertujuan menyebarkan fitnah, dan sumber daripada netizen yang telah sedikit pemahaman tentang perkara tersebut. — Bernama

Read Previous

Annuar Musa meminta Nur Jazlan dari Umno supaya tidak ‘menjatuhkan PM’ secara terbuka

Read Next

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda akan memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan laporan audit 1MDB Najib

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.