The Malaysia Post

Annuar Musa meminta Nur Jazlan dari Umno supaya tidak ‘menjatuhkan PM’ secara terbuka

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berdepan pelbagai situasi mencabar dalam mentadbir negara tidak seperti yang dihadapi perdana menteri lain sebelum ini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa.

Menurutnya, pentadbiran Perdana Menteri Ismail Sabri perlu menangani pelbagai isu antaranya mengawal wabak Covid-19, mengurus kesan kenaikan harga minyak, dan menyatukan kerajaan dan pembangkang melalui Memorandum Persefahaman (MoU). .

“Perkara ini diletakkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri yang berasal dari Umno dalam keadaan yang tidak dialami oleh mana-mana PM lain. Jadi adalah tidak wajar bagi mereka dari parti PM untuk menjatuhkan PM yang diperakui Umno dan mewakili Umno,” katanya dalam sidang media hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Johor Datuk Nur Jazlan Mohamed yang dilaporkan melabel Ismail Sabri sebagai perdana menteri paling lemah dalam sejarah negara kerana didakwa tidak boleh membuat keputusan atau menyetem kuasanya.

Annuar berkata walaupun setiap suku tahun bebas mengeluarkan pandangan peribadi, Nur Jazlan dilihat mempunyai kecacatan dalam membuat penilaian.

“Beliau (Nur Jazlan) tiada dalam kerajaan jadi banyak perkara yang beliau tidak sedar… kerana beliau tidak rapat dengan PM, banyak lagi yang beliau tidak tahu, dan jika beliau ada motif, beliau oleh itu, dipengaruhi oleh kecenderungan politiknya sendiri.

“Bagaimana PM akan mewakili partinya yang hanya mempunyai 38 kerusi selain memerangi Covid-19 dan cabaran ekonomi, kita harus membantu dan bersimpati kepadanya, bukannya membuat dakwaan tidak berasas,” kata Ahli Parlimen Ketereh itu.

Baca Lagi | Annuar Musa meminta Nur Jazlan dari Umno supaya tidak ‘menjatuhkan PM’ secara terbuka

Annuar turut mempersoalkan tindakan segelintir ahli Umno yang cuba melemahkan pemimpin daripada parti mereka sendiri apabila ada yang memberi sokongan kepada kepimpinan perdana menteri. — Bernama

Read Previous

Persinggahan KL untuk penyanyi dan penulis lagu AS Billie Eilish untuk ‘Happier Than Ever World Tour’ pada 18 Ogos

Read Next

Kerajaan tidak menarik subsidi, hanya meningkatkan nilainya, kata menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.