The Malaysia Post

Hsien Loong melihat hubungan yang lebih kukuh dengan Perak ketika Sultan Nazrin melawat Singapura

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong berkata bahawa beliau berharap untuk membina hubungan yang lebih kukuh antara republik itu dan Malaysia, termasuk negeri Perak.

Beliau berkata demikian dalam kemas kini Facebook terbarunya mengenai pertemuannya dengan Timbalan Yang di-Pertuan Agong Malaysia dan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Sultan Nazrin Shah kini dalam rangka lawatan empat hari ke sini bermula Selasa atas jemputan Lee.

“Gembira kami dapat bertemu secara bersemuka lagi sekarang kerana sempadan telah dibuka semula. Kami membincangkan perkembangan serantau dan kawasan di mana Singapura dan Perak boleh mengukuhkan kerjasama,” tulis Lee.

Beliau menambah catatannya dengan gambar beliau dan Sultan Nazrin Shah.

Turut serta dalam pertemuan itu ialah Presiden Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak Tan Sri Mohd Annuar Zaini dan Menteri Luar republik itu Dr Vivian Balakrishnan.

“Kami kali terakhir bertemu pada 2019 ketika Tuanku melawat Singapura untuk Kejohanan Golf Universiti Malaya-NUS,” tulis Lee. Beliau juga mendoakan Sultan Nazrin Shah berada di Singapura.

Menurut Kementerian Luar Singapura, Sultan Nazrin Shah akan mengadakan pertemuan dengan beberapa menteri Singapura termasuk Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Lawrence Wong, Menteri Kanan dan Menteri Penyelaras Keselamatan Negara Teo Chee Hean, dan Menteri Kanan Emeritus Goh Chok Tong.

Baca Lagi | Hsien Loong melihat hubungan yang lebih kukuh dengan Perak ketika Sultan Nazrin melawat Singapura

“Baginda juga akan menerima taklimat mengenai Rancangan Hijau Singapura 2030,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan pada Selasa. — Bernama

Read Previous

AGC memfailkan rayuan terhadap keputusan pembunuhan CEO Cradle Fund

Read Next

Ketua polis yang menangguhkan serangan terhadap penembak besar-besaran Uvalde diberi cuti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.