The Malaysia Post

Ketua polis yang menangguhkan serangan terhadap penembak besar-besaran Uvalde diberi cuti

robb elementary school

Credits: insider

Ketua polis daerah sekolah Texas yang telah menerima kritikan pedas kerana tindak balas polis terhadap pembunuhan beramai-ramai sekolah Uvalde telah diletakkan pada cuti pentadbiran oleh daerah dan boleh kehilangan jawatannya dalam Majlis Bandaraya Uvalde.

Ketua Pete Arredondo bertanggungjawab ke atas tindak balas polis berbilang agensi besar-besaran terhadap amuk 24 Mei, kata pegawai, apabila seorang lelaki yang bersenjatakan senapang semiautomatik AR-15 membunuh 19 kanak-kanak sekolah berumur sembilan hingga 11 tahun dan dua guru.

Seramai 19 pegawai menunggu lebih sejam di lorong di luar bilik darjah 111 dan 112 sebelum pasukan taktikal pimpinan Peronda Sempadan AS akhirnya masuk dan membunuh penembak itu.

Amalan polis secara amnya adalah untuk segera berhadapan dengan penembak sekolah, walaupun ia meletakkan nyawa pegawai dalam bahaya. Pengarah Jabatan Keselamatan Awam Texas berkata Arredondo membuat “keputusan yang mengerikan” yang memakan masa yang berharga.

Penembakan di Sekolah Rendah Robb menggegarkan Amerika Syarikat dan menghidupkan semula perdebatan tentang senjata api di Amerika. Sebagai tindak balas, Senat AS pada hari Selasa mengambil langkah awal ke arah meluluskan undang-undang kawalan senjata api utama pertama negara itu dalam beberapa dekad.

Sekolah tempat tembakan berlaku akan dirobohkan, kata datuk bandar Uvalde.

Pada hari Rabu, penguasa daerah sekolah Hal Harrell berkata dalam satu kenyataan bahawa dia telah meletakkan Arredondo dalam cuti pentadbiran sebagai ketua polis daerah sekolah dan menggantikannya dengan seorang leftenan.

Arredondo mempertahankan tindakannya dalam temu bual dengan Texas Tribune yang diterbitkan pada 9 Jun, berkata kebimbangan utamanya adalah untuk menyelamatkan nyawa seramai mungkin guru dan pelajar. Tetapi dia berkata pegawai di tempat kejadian tidak menemui kunci untuk membuka kunci pintu sehingga 77 minit selepas pembunuhan beramai-ramai bermula.

Dia juga memberitahu Texas Tribune dia tidak menganggap dirinya komander insiden di tempat kejadian dan tidak mengarahkan polis untuk menahan diri. Peguamnya, George Hyde, memberitahu Tribune satu lagi agensi tempatan, negeri atau persekutuan untuk tiba di tempat kejadian sepatutnya mengambil alih perintah.

Tetapi Steven McCraw, ketua Jabatan Keselamatan Awam Texas, berkata Arredondo bertanggungjawab dan melabelkan tindak balas polis sebagai “kegagalan yang teruk” kerana tidak campur tangan serta-merta.

McGraw memberitahu perbicaraan Senat Texas pada hari Selasa bahawa pintu itu tidak berkunci dan tiada bukti pegawai cuba untuk melihat sama ada ia selamat manakala yang lain mencari kunci. Sementara itu, sekurang-kurangnya dua kanak-kanak di dalam menggunakan telefon bimbit untuk meminta bantuan.

Arredondo, yang merendah diri di tengah-tengah kemarahan orang ramai dalam beberapa minggu kebelakangan ini, perlu mula hadir ke mesyuarat majlis bandaran atau dia boleh disingkirkan daripada jawatan itu juga.

Selebihnya majlis bandar raya pada hari Selasa menafikan permintaan untuk cuti oleh Arredondo, yang tidak menghadiri mesyuarat itu. Jika dia terlepas tiga pertemuan berturut-turut, majlis boleh memecatnya, seperti yang dituntut oleh beberapa orang awam pada Selasa.

Arredondo, 49, dan seorang pegawai penguatkuasa undang-undang kerjaya, telah dipilih ke majlis bandar sejurus sebelum pembunuhan beramai-ramai.

Baca Lagi | Ketua polis yang menangguhkan serangan terhadap penembak besar-besaran Uvalde diberi cuti

Terdahulu pada hari Rabu, Senator negeri Texas Roland Gutierrez, seorang Demokrat yang mewakili Uvalde, menyaman Jabatan Keselamatan Awam negeri itu untuk mendapatkan akses kepada rekod lengkap tembakan itu, mengatakan tindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai itu “penuh dengan maklumat salah dan pembohongan langsung” daripada mulakan. — Reuters

Read Previous

Konsistensi tambahan Axelsen dalam permainannya, satu untuk ditewaskan, kata Chong Wei

Read Next

Persinggahan KL untuk penyanyi dan penulis lagu AS Billie Eilish untuk ‘Happier Than Ever World Tour’ pada 18 Ogos

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here