The Malaysia Post

Mohon dan anda akan mendapat tempat di universiti Sarawak, kata Abang Johari kepada penjaring terbanyak SPM negeri

Tan Sri Abang Johari Openg 2022

Credits: premiumread

Pelajar Sarawak yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini akan diterima masuk ke universiti berkaitan negeri sekiranya mereka memohon selepas ditolak untuk melanjutkan pelajaran ke universiti awam di bawah Kementerian Pengajian Tinggi, Perdana Menteri Tan Sri. Abang Johari Openg berkata hari ini.

Katanya, beliau difahamkan bahawa seramai 596 pelajar Sarawak memperoleh A straight, termasuk 12 pelajar A+ dalam semua mata pelajaran, dalam peperiksaan itu.

“Saya berharap 596 pelajar ini akan melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya pada majlis pelancaran Ekspo Pendidikan Sarawak anjuran Yayasan Sarawak di sini.

“Saya rasa tiada masalah untuk mendapatkan tempat. Jika anda tidak dapat memasuki universiti awam di bawah Kementerian Pengajian Tinggi kerana kelayakan UPU, anda boleh memasuki universiti kita sendiri tanpa syarat,” katanya kepada pelajar.

UPU merujuk kepada Unit Pusat Universiti

sebuah agensi berpusat yang menyelaras pengambilan institut pengajian tinggi awam di negara ini.

Abang Johari berkata universiti berkaitan negeri terbuka kepada pelajar Bumiputera dan bukan Bumiputera yang cemerlang dalam peperiksaan sekolah menengah mereka.

Beliau menggesa mereka memohon pengajian di Universiti Teknologi Curtin Kampus Sarawak, Universiti Teknologi Swinburne Kampus Sarawak dan Universiti Teknologi Sarawak (UTS).

“Jika anda tidak mempunyai dana, Yayasan Sarawak akan menyediakan dermasiswa untuk anda,” kata Abang Johari, yang juga pengerusi yayasan itu.

Beliau berkata UTS milik kerajaan telah menambah bilangan pengambilan pelajar yang ibu bapanya tidak mampu membayar yuran universiti untuk anak mereka.

“Kita juga akan membantu pelajar bukan Bumiputera kerana kita memerlukan semua orang untuk mentransformasikan Sarawak. Selagi saya menjadi perdana menteri Sarawak, saya sentiasa adil kepada semua,” katanya.

Beliau menambah, kerajaan negeri akan menyediakan dana kepada Yayasan Sarawak untuk memberi dermasiswa kepada pelajar.

Baca Lagi | Mohon dan anda akan mendapat tempat di universiti Sarawak, kata Abang Johari kepada penjaring terbanyak SPM negeri

Beliau menggesa pelajar mengambil disiplin yang relevan dengan perkembangan semasa di Sarawak seperti komputer, teknologi digital, keselamatan siber dan kejuruteraan.

“Sekiranya ramai pelajar yang mengambil disiplin sosial dan seni, kita akan menghadapi situasi di mana graduan tidak akan mendapat pekerjaan kerana ketiadaan peluang,” katanya.

Read Previous

Perkeso Melaka mengeluarkan kompaun RM24,500 kepada 45 majikan di negeri ini kerana gagal mendaftar pekerja, syarikat

Read Next

Mereka yang enggan mengikut barisan parti harus dipecat, kata ahli majlis tertinggi Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here