The Malaysia Post

Sukan Komanwel: Aifa ialah rakan kongsi baharu Rachel, sasaran pingat emas jatuh, kata persatuan skuasy

Aifa Azman dipilih menggantikan S Sivasangari untuk berpasangan dengan Rachel Arnold dalam acara skuasy beregu wanita di Sukan Komanwel Birmingham 2022, bulan depan.

Perkara itu disahkan oleh Pengarah Persatuan Raket Skuasy Malaysia (SRAM) Mejar (B) S Maniam yang menjelaskan rombakan itu terpaksa dibuat tanpa melibatkan penambahan atlet baharu.

“Rachel Arnold yang sepatutnya bergandingan dengan Sivasangari kini akan bergandingan dengan Aifa Azman dalam beregu wanita.

“Syafiq Kamal yang pernah bergandingan dengan Aifa Azman dalam beregu campuran kini akan bergandingan dengan Ong Sai Hung dalam beregu lelaki. Syafiq akan terus bermain perseorangan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sivasangari, yang dipilih sebagai pembawa bendera negara pada temasya di Birmingham bersama-sama atlet angkat besi Bonnie Bunyau Gustin, dilaporkan mengalami kecederaan di kepala dalam kemalangan membabitkan sebuah lori dan sebuah kereta di Lebuhraya Ekspres Maju pada 3.46 pagi Ahad.

Lelaki berusia 23 tahun itu dipercayai penumpang sebuah kereta Proton Saga BLM yang merempuh belakang lori seberat satu tan sebelum terbabas dan terbakar.

Sementara itu, ketika dihubungi Bernama mengenai sasaran emas bagi acara beregu wanita di Birmingham, Maniam berkata: “(Sasaran) tidak akan dikekalkan, kerana ia amat sukar tanpa Sivasangari.

“Jadi kami berharap sekurang-kurangnya mendapat pingat, tidak kira apa warnanya,” katanya sambil menambah optimis atlet skuasy negara mampu beraksi dengan baik memandangkan mereka masih mempunyai lebih kurang sebulan lagi untuk berlatih.

Sukan Komanwel Birmingham dijadualkan berlangsung dari 28 Julai hingga 8 Ogos.

Berikut adalah senarai terkini atlet skuasy untuk temasya tersebut:

Perseorangan Lelaki:

Ng Eain Yow

Ivan Yuen

Mohammad Syafiq Mohd Kamal

Perseorangan Wanita:

Aifa Azman

Rachel Arnold

Chan Yiwen

Beregu Lelaki:

Ng Eain Yow-Ivan Yuen

Mohammad Syafiq Mohd Kamal-Ong Sai Hung

Beregu Wanita:

Aifa Azman-Rachel Arnold

Chang Yiwen-Noor Ainaa Aimani Ampandi

Baca Lagi | Sukan Komanwel: Aifa ialah rakan kongsi baharu Rachel, sasaran pingat emas jatuh, kata persatuan skuasy

Beregu Campuran:

Muhammad Addeen Idrakie Bahtiar-Noor Ainaa Aimani Ampandi — Bernama

Read Previous

Rayuan SRC: Peguam membantah Peguam Permaisuri yang mewakili Najib, mengatakan terdapat lebih 20,000 peguam berkelayakan di Malaysia

Read Next

TPM Lawrence Wong membentangkan visinya untuk Singapura, berkata ‘kepercayaan terdalam’ ialah masyarakat ‘yang memberi manfaat kepada ramai, bukan sedikit’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.