The Malaysia Post

Pengisytiharan Darurat bukan kerana politik kata Muhyiddin

Pengisytiharan Darurat bukan kerana politik kata Muhyiddin

Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menekankan bahawa pengisytiharan Darurat di negara ini adalah langkah yang tepat yang diambil sebagai tindak balas terhadap krisis kesihatan yang besar dan bukan disebabkan oleh politik.

Perdana Menteri mengatakan bahawa keadaan darurat bukan untuk membolehkannya memegang jawatan perdana menteri tetapi untuk memastikan bahawa pandemi Covid-19 dapat diatasi dengan berkesan dan cepat.

Dia memberi jaminan bahawa keadaan darurat akan dicabut lebih awal dari yang dijadwalkan pada akhir 1 Ogos jika wabak itu dapat diatasi dan negara itu dianggap selamat dari virus tersebut.

“… jika kita dapat menyelesaikannya lebih awal (dan) Jawatankuasa Khas Independen yang ditubuhkan mengatakan ia dapat dilakukan (diangkat), saya hanya akan mengikuti. Kami juga tidak mahu dibatasi oleh peraturan seperti itu selamanya,” kata Muhyiddin dalam wawancara khas dengan Bernama dan beberapa organisasi media lain di kediamannya di Bukit Damansara di sini sempena ulang tahun pertamanya sebagai perdana menteri. Temu ramah itu disiarkan di Buletin Bernama menerusi Bernama TV pada pukul 8 malam hari ini.

Muhyiddin mengatakan melalui Ordinan Darurat, pemerintah dapat mengusulkan pindaan terhadap tindakan tertentu atau menggubal peraturan baru dalam bentuk ordinan tanpa harus melalui Parlimen yang akan memakan waktu lama.

Baca Lagi | Hanya 4 dari 1 juta yang mungkin mempunyai kesan sampingan vaksin Covid-19

“Oleh itu, saya ingin mengatakan bahawa ini tidak bermaksud keadaan darurat adalah untuk membolehkan saya memegang jawatan perdana menteri untuk masa yang lama. Saya juga tidak tahu parti mana yang sekarang mempunyai lebih banyak kerusi daripada saya; sebelumnya ada percubaan untuk menunjukkan (angka) tetapi tidak terbukti.

“Saya yakin bahawa saya mempunyai sokongan besar. Saya yakin bahawa kedudukan saya betul dari segi perlembagaan. Undang-undang. Saya tidak boleh duduk sebagai perdana menteri yang tidak sah. Itu kerana saya melakukan kerja saya dengan betul. Jadi, saya tidak bimbang tentang itu.

“Tetapi pengisytiharan darurat bukanlah persoalan politik; Sebilangan ahli politik menganggapnya sebagai politik, (tetapi) tidak. Politik tidak boleh digunakan untuk keadaan darurat, tetapi Covid ini memerlukan (pengisytiharan) keadaan darurat Oleh itu, saya harap rakyat memahami; itu bukan kerana takut tidak mendapat majoriti di Parlimen, ”tambahnya.

Perdana Menteri mengatakan pilihan raya umum ke-15 akan diadakan pada waktu yang sesuai kerana keutamaan sekarang adalah mengatasi ancaman Covid-19, yang telah menjangkiti hampir 300,000 orang dan meragut lebih dari 1,000 nyawa di negara ini.

“Yang penting kita selesaikan ini (Covid) terlebih dahulu. Apabila kita selesai dengannya, saya tidak mahu menunggu seharian (untuk mengadakan pilihan raya) kita sama sekali tidak bimbang …, “katanya.

Kes Covid-19 pertama dilaporkan di Malaysia pada 25 Januari tahun lalu, dengan gelombang pertama melibatkan kes import, sementara gelombang kedua melanda pada akhir Februari tahun yang sama.

Terdapat lonjakan kes Covid-19 semasa gelombang ketiga yang berlaku pada bulan September tahun lalu selepas pilihan raya negeri Sabah.

Setelah kes positif harian meningkat dari dua digit menjadi ribuan, perdana menteri menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat. Pada 12 Jan, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan Pengisytiharan Darurat yang akan berkuatkuasa sehingga 1 Ogos.

Darurat adalah langkah proaktif untuk mengekang penyebaran Covid-19 dan akan dicabut lebih awal sekiranya kes Covid-19 baru dapat dikawal dan dikurangkan dengan berkesan. Al-Sultan Abdullah juga bersetuju dengan cadangan pemerintah untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Bebas untuk menasihatinya sekiranya keadaan darurat dapat berakhir lebih awal. Jawatankuasa ini dianggotai oleh Anggota Parlimen pemerintah dan pembangkang, dan pakar kesihatan.

Read Previous

Arsenal membalas kekalahan untuk mengalahkan Leicester

Read Next

Bahagian pasaran Proton mencecah tinggi tujuh tahun pada 27.1 peratus dengan 11,873 unit dihantar pada bulan Februari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here