The Malaysia Post

Hanya 4 dari 1 juta yang mungkin mempunyai kesan sampingan vaksin Covid-19

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata hanya empat dari satu juta yang boleh mendapat kesan sampingan setelah mendapat vaksin untuk Covid-19.

Katanya, Kementerian Kesihatan bersedia menangani sekiranya keadaan seperti itu berlaku semasa dan selepas memberi vaksinasi kepada mana-mana individu.

“Kesan sampingan yang buruk (setelah suntikan), dalam satu juta, mungkin hanya ada tiga atau empat kes, tetapi kes ini sangat terpencil.

“Namun, kami memiliki rencana untuk memantau kesan sampingan,” katanya dalam sesi taklimat dengan media tempatan dan antarabangsa hari ini.

Dr Noor Hisham berkata individu yang akan mendapat vaksin Covid-19 harus melalui lima stesen di Pusat Pembuangan Vaksin (PPV) yang akan memakan masa sekitar 15 hingga 30 minit termasuk pemantauan untuk kesan sampingan.

“Mereka juga dapat melaporkan kesan sampingan yang terjadi kemudian melalui aplikasi MySejahtera,” tambahnya.

Wakilnya Datuk Dr Chong Chee Kheong mengatakan: “Kami bersiap untuk reaksi yang teruk, tidak peduli seberapa kecil. Seharusnya satu dari 100.000, tetapi walaupun ada satu kes dalam 100,000, kita harus bersiap untuk itu.

Baca Lagi | Ibrahim Ali, Perkasa memerintahkan membayar ganti rugi RM150,000 kepada Lim Guan Eng kerana fitnah

“Bukti akan masuk perlahan-lahan dalam beberapa minggu ke depan, kami akan bertindak sewajarnya setelah mendapat lebih banyak panduan dari masyarakat kesihatan global,” katanya.

Dalam masalah yang berkaitan, Dr Noor Hisham mengatakan bahawa pemerintah akan menggunakan MySejahtera sebagai satu-satunya aplikasi yang diluluskan untuk pendaftaran vaksinasi.

Dia mengatakan bahawa sebagai tindak balas kepada laporan yang mendakwa pendaftaran juga boleh dilakukan di aplikasi lain seperti Selangkah dari kerajaan negeri Selangor.

“Ini disetujui dan disahkan untuk pendaftaran vaksinasi. Saya tidak mahu membatalkan orang lain tetapi aplikasi rasmi kami adalah MySejahtera oleh kerajaan.

“Inilah sebabnya mengapa kita semua mesti mendaftar di MySejahtera,” katanya.

Pada awal sesi, Penolong Pengarah Kanan Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan Dr A. Maheshwara Rao memberikan pembentangan mengenai peranan MySejahtera untuk mendaftarkan orang ramai untuk vaksinasi.

Walaupun mempunyai empat kaedah pendaftaran lain termasuk melalui laman web vaksincovid.gov.my dan hotline mulai 5 Mac serta pendaftaran manual yang akan diperkenalkan di klinik dan hospital kesihatan kerajaan, pangkalan data MySejahtera akan digunakan secara meluas.

“Untuk pendaftaran lain, backend juga MySejahtera,” katanya.

Sehingga kini, lebih daripada 1.065 juta orang telah mendaftar untuk proses vaksinasi melalui aplikasi tersebut.

Pada 16 Februari, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin melancarkan program vaksinasi Malaysia, dan mengumumkan bahawa negara melalui JKJAV yang diketuai oleh Menteri Sains dan Teknologi Khairy Jamaluddin telah memperoleh sejumlah 66.7 juta dos vaksin, termasuk 32 juta dari Pfizer dan BioNTech – cukup untuk menampung 110 peratus penduduknya.

Malaysia juga telah mencapai perjanjian pembekalan dengan AstraZeneca Britain, Institut Penyelidikan Gamaleya Rusia, dan Sinovac Biotech dan CanSino Biologics China.

Setakat ini, hanya vaksin Pfizer-BioNTech yang telah diluluskan untuk digunakan di Malaysia. Selebihnya masih menunggu kelulusan peraturan.

Fasa pertama program vaksinasi bermula minggu ini yang merancang untuk merangkumi setengah juta barisan hadapan kesihatan dan bukan kesihatan serta pemimpin tertinggi di negara ini.

Read Previous

Ibrahim Ali, Perkasa memerintahkan membayar ganti rugi RM150,000 kepada Lim Guan Eng kerana fitnah

Read Next

Anwar menggesa kerajaan untuk menjalankan kajian tempatan mengenai vaksin Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.