The Malaysia Post

Anwar menggesa kerajaan untuk menjalankan kajian tempatan mengenai vaksin Covid-19

Anwar vaksin Covid-19

Pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendesak pemerintah menggunakan sumbernya dan mempersiapkan negara dengan lebih baik untuk wabak masa depan, selain pertempuran berterusan terhadap Covid-19.

Semasa berucap di laman Facebooknya hari ini, ketua Pakatan Harapan menunjukkan bahawa Malaysia perlu mula membangun infrastruktur yang diperlukan, dan memperkasakan universiti dan pusat kesihatan tempatan – yang akan mengurangkan ketergantungan pada sumber maklumat berkaitan pandemik antarabangsa.

“Mengapa sumber daya tidak dicurahkan untuk mengkaji vaksin (Covid-19) di Malaysia, dan berusaha untuk membuat kemajuan kita sendiri, bukan hanya untuk warganegara kita, tetapi agar kita dapat menjadi penyumbang wacana global.

“Kemudahan dan pusat apa yang harus kita bangun sekarang, tidak hanya untuk memerangi pandemi dengan cepat dan efektif, tetapi juga untuk mencari jalan penyelesaian jangka panjang untuk kesihatan awam yang lebih besar dan kesediaan menghadapi wabah di masa depan,”

Anwar memberi amaran bahawa pandemi Covid-19 tidak mungkin menjadi wabak terakhir yang akan dihadapi rakyat Malaysia, sambil menambah bahawa wabak yang akan datang tidak lama lagi dan mungkin akan lebih merosakkan.

Baca Lagi | Hanya 4 dari 1 juta yang mungkin mempunyai kesan sampingan vaksin Covid-19

Anwar juga memarahi pemerintah kerana tidak menyediakan rancangan yang jelas untuk umum mengenai perkara-perkara, seperti Program Imunisasi Covid-19 Nasional.

Selain itu, dia meminta penjelasan yang jelas mengenai dana yang dikeluarkan sebanyak RM2.05 bilion untuk vaksin agar masyarakat dapat memastikan bahawa dana pemerintah tidak masuk ke dalam kantong “orang tengah” dan “kroni”.

“Syukurlah keputusan terbaru Yang-di Pertuan Agong bermaksud Parlimen akan segera diizinkan untuk bersidang semula dan membenarkan anggota parlimen melakukan tugas yang telah dipilih oleh rakyat untuk mereka laksanakan,” katanya, merujuk kepada Yang di-Pertuan Agong Al- Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Pada hari Selasa, Agong memutuskan bahawa sidang Parlimen dapat diadakan semula walaupun semasa keadaan Darurat sekarang.

“Saya sangat mendesak Perdana Menteri untuk memanggil Parlimen ke dalam sesi secepat mungkin, agar kita memanggil semua benar-benar bekerjasama sehingga kita dapat mengakhiri budaya retorik yang tidak jelas ini dan menuntut rencana dan ketelusan yang lebih kuat sehingga kita dapat bersatu sebagai kuat Malaysia akan menghapuskan virus Covid-19 sekali-sekala, ”kata Anwar.

Sidang Parlimen sebelumnya ditangguhkan mulai 12 Januari, ketika Darurat diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin setelah ia dipersetujui oleh Yang di-Pertuan Agong.

Rakyat Malaysia mendapat harapan pertama bahawa wabak itu akan segera berakhir dengan kedatangan 312.290 vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 pada hari Ahad yang lalu. Vaksin ini adalah sebahagian daripada fasa pertama Program Imunisasi Nasional Covid-19 yang bertujuan untuk mengimunisasi 500,000 pekerja barisan hadapan seperti profesional penjagaan kesihatan, polis dan tentera.

Read Previous

Hanya 4 dari 1 juta yang mungkin mempunyai kesan sampingan vaksin Covid-19

Read Next

Cinta rakyat Malaysia terhadap kandungan Korea tanpa mengira genre memberi inspirasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here